Η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα έφτασε σε ιστορικό υψηλό το 2023, προειδοποίησε ο ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε άνοδο της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια.
Τα επίπεδα των τριών κύριων αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου—διοξείδιο του άνθρακα (CO2), μεθάνιο (CH4) και πρωτοξείδιο του αζώτου (N2O)—αυξήθηκαν το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO). Ο οργανισμός σημείωσε ότι το διοξείδιο του άνθρακα συγκεντρώνεται στην ατμόσφαιρα με ταχύτερους ρυθμούς από ποτέ, με αύξηση άνω του 10% τα τελευταία 20 χρόνια.
«Ακόμη μία χρονιά και ακόμη ένα ρεκόρ. Αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει σήμα συναγερμού για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων. Είναι προφανές ότι υπολείπουμε των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού», δήλωσε η γενική γραμματέας του WMO, Σελέστ Σάουλο.
Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης σε λιγότερους από 2 °C σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Η ετήσια έκθεση του WMO για τα αέρια του θερμοκηπίου δημοσιεύθηκε λίγες ημέρες πριν από την COP29, τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα που θα διεξαχθεί από 11 έως 22 Νοεμβρίου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Όσο συνεχίζονται οι εκπομπές, τα αέρια του θερμοκηπίου θα συνεχίσουν να συγκεντρώνονται στην ατμόσφαιρα, οδηγώντας σε αύξηση της θερμοκρασίας της Γης, τόνισε ο WMO.
Το 2023, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της Γης και των θαλασσών ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από το 1850. Δεδομένης της διάρκειας ζωής του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, τα τρέχοντα επίπεδα θερμοκρασίας θα παραμείνουν για δεκαετίες, ακόμη και αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειωθούν γρήγορα ή μηδενιστούν.
«Το CO2 συγκεντρώνεται στην ατμόσφαιρα πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στην ανθρώπινη ιστορία», προειδοποίησε ο WMO.
Η Γη είχε παρόμοιες υψηλές συγκεντρώσεις CO2 πριν από 3 με 5 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι θερμοκρασίες ήταν 2 με 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες και η στάθμη της θάλασσας 10 με 20 μέτρα πάνω από το σημερινό επίπεδο.
Λιγότερο από τις μισές εκπομπές CO2 παραμένουν στην ατμόσφαιρα, ενώ οι υπόλοιπες απορροφώνται από τα οικοσυστήματα.
Ωστόσο, σήμερα «αντιμετωπίζουμε έναν πιθανό φαύλο κύκλο», προειδοποίησε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του WMO, Κο Μπάρετ.
Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει τα οικοσυστήματα να γίνουν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί αερίων του θερμοκηπίου, τόνισε.
Οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να απελευθερώσουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ενώ οι θερμότεροι ωκεανοί πιθανόν να απορροφούν λιγότερο CO2. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να παραμείνει περισσότερη CO2 στην ατμόσφαιρα, επιταχύνοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη, σημείωσε.