5.5 C
Athens
Monday, February 6, 2023
More

  Κίνα: Μετά τα αναποτελεσματικά lockdown στον κίνδυνο εξάπλωσης Covid προσπάθεια κατευνασμού του λαού της με αλλαγή πολιτικής

  Το Πεκίνο είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η μόνη αποτελεσματική απάντηση ήταν οι δοκιμές, η καραντίνα και τα lockdown. Καθώς αλλάζει πολιτική, πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζει τους κινδύνους.

  Για σχεδόν τρία χρόνια, η κινεζική κυβέρνηση ανέπτυξε τον σημαντικό μηχανισμό προπαγάνδας της για να υποστηρίξει τους φόβους για τον Covid για να δικαιολογήσει καραντίνες μεγάλης κλίμακας, συχνές μαζικές δοκιμές και τον εντοπισμό περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων. Καθώς οι αρχές αλλάζουν τώρα την προσέγγισή τους στην πανδημία, αντιμετωπίζουν το καθήκον να υποβαθμίσουν αυτούς τους φόβους.

  Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, κατά τις οποίες υπήρχαν συγκεντρώσεις που εξέφραζαν την εξαιρετική αντίθεση του κοινού στους αυστηρούς κανόνες «μηδενικού Covid», κυβερνητικοί αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούσαν να δίνουν έμφαση στις πιο δυσοίωνες ιατρικές ειδήσεις για την πανδημία. Υπήρχαν αμέτρητες ιστορίες για τον υψηλό αριθμό θανάτων που υπέστησαν αλλού – ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες – και για τους μήνες των αναπνευστικών προβλημάτων, της γνωστής εξασθένησης και άλλων δυσκολιών που σχετίζονται με τη μακρά Covid .

  Η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, People’s Daily, προειδοποίησε στις 15 Νοεμβρίου ότι οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων Covid θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του κινεζικού λαού: «Η χαλάρωση της πρόληψης και του ελέγχου θα αυξήσει αναπόφευκτα τον κίνδυνο μόλυνσης των ευπαθών ομάδων .»

  Μόλις πριν από μιάμιση εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που επιβλέπει τις αντιδράσεις της κυβέρνησης για τον Covid, Sun Chunlan, είπε ότι «όποιος πρέπει να υποβληθεί σε τεστ πρέπει να υποβληθεί σε τεστ και κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω».

  Αλλά καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις βιάζονται τώρα να καταργήσουν τις απαιτήσεις δοκιμών και να αρχίσουν να απομακρύνουν τους θαλάμους δοκιμών δίπλα στο κράσπεδο, η κ. Sun άλλαξε ταλέντο την Τετάρτη. «Η πρόληψη της πανδημίας της Κίνας αντιμετωπίζει μια νέα κατάσταση και νέα καθήκοντα, δεδομένης της αποδυνάμωσης της σοβαρότητας της παραλλαγής Omicron», είπε.

  Η Κίνα αντιμετωπίζει μια δύσκολη στιγμή στην απόκρισή της στην πανδημία, λένε οι ειδικοί, σε μεγάλο βαθμό λόγω των μπερδεμένων μηνυμάτων. Η κυβέρνηση απέτυχε να λάβει πολλά αποδεδειγμένα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως επιθετικές εκστρατείες για πλήρη εμβολιασμό, αφήνοντας πολλούς πολίτες του πιο πολυπληθούς έθνους του κόσμου σε κίνδυνο.

  Ο κορυφαίος ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είχε επιβεβαιώσει προσωπικά ότι χρειάζονταν θυσίες για να σταματήσει η εξάπλωση του Covid. «Θα ήταν καλύτερα να επηρεάσουμε λίγο προσωρινά την ανάπτυξη της οικονομίας παρά να αφήσουμε να βλάψουν τη ζωή, την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων», είπε τον Ιούνιο.

  Το Πεκίνο κινείται τώρα γρήγορα για να ελαφρύνει το βάρος των περιορισμών του Covid. Ορισμένες επιτροπές της γειτονιάς αρχίζουν να αφήνουν τους κατοίκους να μένουν σπίτι εάν αυτοί ή τα μέλη της οικογένειάς τους έχουν μολυνθεί, αντί να τους μεταφέρουν σε αυτοσχέδια νοσοκομεία, τεράστια στάδια ή μεγάλες σειρές κοντέινερ, τυπική διαδικασία από τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Το Chengdu, το Guangzhou, το Tianjin, το Πεκίνο, το Chongqing και το Shenzhen έχουν άρει όλες τις απαιτήσεις τις τελευταίες ημέρες για τους κατοίκους να παρουσιάζουν αρνητικά τεστ Covid πριν πάρουν το μετρό ή εισέλθουν σε άλλους δημόσιους χώρους.

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα