Με τα κέρδη του ενός τριμήνου τα ΕΛΠΕ συνεισέφεραν στον κρατικό κορβανά και στην υλοποίηση του Market Pass μαζί με τη Motor Oil.Τα ΕΛΠΕ σημείωσαν ρεκόρ κερδοφορίας ξεπερνώντας το 1 δισ ευρώ για το 2022 χάρη στις υψηλές τιμές του πετρελαίου αφού οδήγησαν την τιμή του λίτρου της βενζίνης στα 2,50 ευρώ το λίτρο.
Τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ εκτινάχθηκαν στο 1,006 δις ευρώ από 140 εκατ. ευρώ πέρυσι. Στο τελευταίο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 261 εκατ. ευρώ από από 92 εκατ. ευρώ. Η αξία των πωλήσεων ανήλθε σε 14,5 δις. ευρώ από 9,2 ευρώ το 2021.
Η διοίκηση των ΕΛΠΕ λέει για μη προβλέψιμες εξελίξεις στις αγορές, με υψηλές τιμές σε αργό πετρέλαιο σε Δολάριο και ισχυρά διεθνή περιθώρια διύλισης
Οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου και των προϊόντων αυξήθηκαν σημαντικά το 2022, με το πετρέλαιο τύπου Brent να καταγράφει αύξηση 43%, κατά μέσο όρο, στα $101/βαρέλι και σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του Α’ Εξαμήνου ($108/βαρέλι κατά μέσο όρο), λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την υψηλότερη ζήτηση, ως αποτέλεσμα της επιστροφής της οικονομικής δραστηριότητας μετά την πανδημία. Κατά τη διάρκεια του Β’ Εξαμήνου 2022, οι τιμές υποχώρησαν ελαφρώς στα $94/βαρέλι κατά μέσο όρο, ενώ ειδικότερα στο Δ’ Τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα $89/βαρέλι.
Ο συνδυασμός των υψηλότερων τιμών πετρελαίου των τελευταίων ετών και η ισχυροποίηση του Δολαρίου, οδήγησαν σε ιδιαίτερα αυξημένες τιμές αργού πετρελαίου σε όρους Ευρώ, με τις τιμές Brent στα €96/βαρέλι κατά μέσο όρο το 2022, αυξημένες κατά 61% ετησίως, στα υψηλότερα επίπεδα ιστορικά.
Σε ό,τι αφορά στα περιθώρια διύλισης, ενισχύθηκαν σημαντικά το 2022, κυρίως λόγω της διατάραξης των ισοζυγίων προσφοράς – ζήτησης, ιδίως στα προϊόντα μεσαίων κλασμάτων, που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες. Ειδικότερα, τα διεθνή περιθώρια αναφοράς FCC και Hydrocracking διαμορφώθηκαν το 2022 στα $11,5/βαρέλι και $13,2/βαρέλι αντιστοίχως, από $2,3/βαρέλι το 2021.