14.2 C
Athens
Friday, November 8, 2024
More

    Κατώτατος μισθός: Οι αυξήσεις στο δημόσιο και η επόμενη τριετία

    Από την 1η Ιανουαρίου 2026, ο μισθός των νέων υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα θα αυξάνεται αντίστοιχα με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

    Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, το 2025 θα ισχύσει διαφορετική προσέγγιση. Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις του 2025 θα υπολογιστούν αφαιρώντας τη διαφορά που υπάρχει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 μεταξύ του βασικού μισθού του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Για παράδειγμα, αν ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξηθεί κατά 40 ευρώ (από 830 σε 870 ευρώ), τότε ο νέος υπάλληλος του δημοσίου θα λάβει μόνο τα 20 ευρώ για να εξισωθεί ο μισθός, και από το 2026 θα αρχίσει η πλήρης αναπροσαρμογή.

    Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027 θα ακολουθεί το ισχύον χρονοδιάγραμμα, με τη διαφορά ότι θα ιδρυθεί και επιτροπή διαβούλευσης με ενισχυμένο ρόλο, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της οικονομίας και κοινωνικοί εταίροι, όπως η ΕΛΣΤΑΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος. Η επιτροπή αυτή θα ξεκινήσει τη διαδικασία καθορισμού των βασικών μισθών με το νέο μοντέλο, το οποίο όμως θα ισχύσει ουσιαστικά μετά από τρία χρόνια.

    Για πρακτικούς λόγους, δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο η πρόταση της επιστημονικής επιτροπής για ενδιάμεση φάση προετοιμασίας από 1η Ιουνίου 2025 έως 31 Δεκεμβρίου 2027.

    Η διαδικασία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού θα ξεκινά στις 31 Ιανουαρίου και θα ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου, ώστε οι νέες αυξήσεις να εφαρμόζονται από την 1η Απριλίου. Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ο στόχος για κατώτατο μισθό 950 ευρώ έως το 2027 είναι απόλυτα εφικτός.

    Από την 1η Ιανουαρίου 2028, το χρονοδιάγραμμα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού θα αλλάξει, βασιζόμενο σε έναν μαθηματικό τύπο που θα λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό – κυρίως για τα νοικοκυριά με εισοδήματα στο χαμηλότερο 20% – καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.

    Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι εργασίες της επιτροπής διαβούλευσης θα ξεκινούν στις 31 Αυγούστου και θα ολοκληρώνονται στο τέλος του έτους, ώστε ο νέος μισθός να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

    Επιπλέον, μέσα σε ένα χρόνο από την ψήφιση του σχετικού νόμου, το υπουργείο Εργασίας θα δημοσιεύσει ένα σχέδιο δράσης για την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

    Αυτό είναι σύμφωνο με την κοινοτική οδηγία που θα ενσωματωθεί σύντομα στο εθνικό δίκαιο, η οποία στοχεύει να φτάσει το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο 80%. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 25% έως 30%.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα