27.5 C
Athens
Tuesday, June 25, 2024
More

  Κατέρρευσε ο γερμανικός ταξιδιωτικός κολοσσός FTI – Τι θα γίνει με τους 7500 τουρίστες προς Ελληνικά νησιά;

  Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η εταιρία του ταξιδιωτικού – τουριστικού κλάδου FTI, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων που είχε η διοίκησή της με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας.

  Η χρεοκοπία του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού παρόχου της Ευρώπης επηρεάζει 11.000 εργαζόμενους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές είτε είχαν ήδη κλείσει πακέτα για το προσεχές διάστημα.

  Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για την εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης, ωστόσο τα συστήματα κρατήσεων βρίσκονταν ήδη εκτός λειτουργίας, υποτίθεται λόγω τεχνικού προβλήματος. Απενεργοποιημένη ήταν από το πρωί και η ιστοσελίδα της αλυσίδας ξενοδοχείων Labranda, η οποία ανήκει στην FTI.

  Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

  Πρόκειται για έναν όμιλο με σημαντική παρουσία στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη και στη Ρόδο. Ειδικότερα, ο κύριος  όγκος των πελατών της FTI κατευθυνόταν στο 70% σε Κρήτη και Ρόδο, 20% σε Κέρκυρα και Κω και το υπόλοιπο 10% περίπου κάλυπτε την υπόλοιπη χώρα.

  Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις, ο μηχανισμός του υπουργείου Τουρισμού βρίσκεται σε εγρήγορση μετά τις εξελίξεις, καθώς βασικό μέλημα είναι η ασφαλής επιστροφή των ξένων ταξιδιωτών που έχουν έλθει στην Ελλάδα μέσω της FTI. Ήδη έχουν γίνει σχετικές επαφές από το γραφείο ΕΟΤ Γερμανίας, ενώ στελέχη του ΕΟΤ είναι σε επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ)  και τον αντιπρόσωπο της FTI  στην Ελλάδα. Επιπλέον, στην Αθήνα το υπουργείο Τουρισμού και η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους.

  Σε περίπτωση που διαπιστωθούν μεμονωμένα προβλήματα  και περιστατικά δυσλειτουργίας, οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να τα αντιμετωπίσουν.

  Όπως ενημέρωσε μέσω ανάρτησης του στο X ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γιάννης Χατζής, τα στοιχεία της FTI κάνουν λόγο για 7.500 τουρίστες σε περίπου 250 ξενοδοχεία της χώρας μας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι προγραμματισμένες διακοπές των εν λόγω επισκεπτών δεν θα διαταραχθούν λόγω της πτώχευσης και αναμένεται να επιστρέψουν ασφαλείς στις χώρες διαμονής τους.

  Μάλιστα οι ξενοδόχοι που τους φιλοξενούν στην Ελλάδα θα φροντίσουν για την μεταφορά τους στα αεροδρόμια με ιδία έξοδα. Την ίδια στιγμή, η εξέλιξη δεν φαίνεται να επιφέρει οικονομική ζημία για τους ξενοδόχους που συνεργάζονται με την FT, καθώς τα  πακέτα διακοπών των επισκεπτών από τη Γερμανία στη χώρα μας έχουν ήδη εξοφληθεί είτε προπληρωθεί. Ωστόσο, υπάρχουν περίπου 300 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στα οποία η FTI οφείλει συνολικά περί τα 1,8 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη χρονιά.

  Σημειώνεται ότι η εταιρεία FTI είναι ασφαλισμένη κατά της αφερεγγυότητας μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS). Σύμφωνα και με την ενημέρωση από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Τουριστικών Πρακτόρων DRV αλλά και την επίσημη ανακοίνωση του FTI, αυτό συνεπάγεται ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν – ολόκληρη η τιμή του ταξιδιού εάν έχει ήδη πληρωθεί, καθώς και οι προκαταβολές – προστατεύονται σε περίπτωση αφερεγγυότητας. Αυτό ισχύει για πελάτες που έχουν κάνει κράτηση πακέτου διακοπών.

  Διευκρινίζεται πάντως πως έως ότου βρεθεί λύση δεν θα υπάρξουν νέες ροές τουριστών προς τη χώρα μας.

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα