19.9 C
Athens
Sunday, April 21, 2024
More

  Κάποια εμφιαλωμένα νερά επενδύουν στην προσπάθεια βελτίωσης

  Πολλά ρεπορτάζ με έγκυρες αναλύσεις έχουν προβάλει τις αρνητικές καμιά φορά επιπτώσεις φυσικών μεταλλικών νερών -τα λεγόμενα εμφιαλωμένα- με τις εταιρείες να παραμένουν αδιάφορες συνεχίζοντας την παραγωγή.

  Το βασικό θέμα, είτε πρόκειται για εμφιαλωμένο νερό είτε για το πόσιμο νερό της βρύσης, είναι το θέμα της ασφάλειας. Το φιλτράρισμα από το οποίο περνά το εμφιαλωμένο νερό, εξαφανίζει πιθανά μολυσματικά στοιχεία αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι καλύτερο για τον οργανισμό μας. Τι τελικά ισχύει με το θέμα της κατανάλωσης εμφιαλωμένου ή όχι νερού;

  Θέματα δημόσιας υγείας σχετικά με το πόσιμο νερό, εμφιαλωμένο ή από τη βρύση, είναι σπάνια στην Ευρώπη και στη χώρα μας μιας και οι προδιαγραφές της ποιότητας, της παραγωγής και της συσκευασίας νερού είναι υψηλές.

  Το νερό της βρύσης στις περισσότερες ελληνικές πόλεις (εξαιρούνται πόλεις και δίκτυα με παλαιά και φθαρμένα συστήματα υδροδότησης) είναι πολύ καλής ποιότητας, καθότι υπάρχουν συνεχείς και συστηματικοί έλεγχοι.

  Oι γευστικές προτιμήσεις των καταναλωτών φαίνεται να είναι ο κύριος παράγοντας για την τελική επιλογή, όταν η ποιότητα του νερού της βρύσης στην περιοχή που ζει κανείς είναι δεδομένη.

  Γενικά, το νερό της βρύσης περιέχει μια ποικιλία φυσικών και σχετικά αβλαβών επιμολυντών, όπως είναι τα μεταλλικά ιόντα του σιδήρου και του μαγνησίου και το ανθρακικό ασβέστιο. Εκτός αυτών, όμως, προστίθεται χλώριο για απολύμανση και προστασία από τα βακτήρια, γεγονός που κατά πολλούς ειδικούς καθιστά το νερό της βρύσης επικίνδυνο για την υγεία μας.

  Ωστόσο, σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία κάθε πόσιμο νερό –και τα εμφιαλωμένα, υπόκεινται σε περιοδικό και συνεχή έλεγχο  από υδρολογική, γεωλογική, φυσική, χημική και μικροβιολογική άποψη.

  Καταρχήν, οφείλουμε να διαβάσουμε στην ετικέτα το είδος, τη φυσική χημική σύστασή του και τις υπόλοιπες πληροφορίες που αναγράφονται σχετικά με το εμφιαλωμένο νερό που πίνουμε. Από τις σημαντικές πληροφορίες που σχετίζονται άμεσα με την υγεία μας είναι μεταξύ των άλλων το Νάτριο, το Ασβέστιο και το Μαγνήσιο.

  Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εμφιαλωμένων, αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση: το επιτραπέζιο, το φυσικό μεταλλικό νερό και το νερό πηγής.

  Τα Επιτραπέζια νερά είναι κοινά πόσιμα συσκευασμένα νερά που χρησιμοποιούνται για ανθρώπινη κατανάλωση και στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών είτε μετά από προηγούμενη κατεργασία, είτε χωρίς αυτή. Μπορεί να είναι επιφανειακής ή υπόγειας προέλευσης και επιτρέπεται να υποβληθούν σε κατεργασίες απολύμανσης.

  Τα Φυσικά Μεταλλικά νερά, είναι υποχρεωτικά υπόγειας προέλευσης, περιέχουν περισσότερα, από το κοινό πόσιμο νερό, ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία ή άλλα συστατικά, και δεν επιτρέπεται καμία επεξεργασία απολύμανσής τους.

  Τα νερά Πηγής είναι υπόγειας προέλευσης, η εκμετάλλευσή τους γίνεται στις φυσικές ή τεχνητές εξόδους μιας πηγής ή γεώτρησης, εμφιαλώνονται στον τόπο προέλευσή τους επιτόπου και δεν επιτρέπεται καμιά επεξεργασία απολύμανσης τους.

  Τα εμφιαλωμένα νερά είναι όχι μόνο οικονομικά πανάκριβα, αλλά και μη φιλικά προς το περιβάλλον από περιβαλλοντική άποψη. Η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να δημιουργήσει υπερβολικές συγκεντρώσεις νατρίου, καθώς επίσης και διάφορες τοξίνες ακόμη και βενζόλιο που είχαν ανιχνευθεί στο παρελθόν.

  Μπουκάλια φτιαγμένα από PET (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο) διαπιστώθηκε ότι περιέχουν έστω και χαμηλά επίπεδα από το βαρύ μέταλλο αντιμόνιο. Είναι ενδεχόμενο, επίσης, ορισμένες τοξικές ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον κατά τη διύλιση ή και κατά τη μεταφορά και αποθήκευση των εμφιαλωμένων νερών να διαπεράσουν το πλαστικό και να εμπλουτίσουν το νερό.

  Iδιαίτερη προσοχή επίσης πρέπει να δίνεται στις συνθήκες και τον τρόπο αποθήκευσης και μεταφοράς των φιαλών.

  Υπάρχουν όμως εταιρείες που βλέπουν το μέλλον που ολοένα και περισσότερο στρέφετε στην υγιεινή διατροφή και συνθήκες διαβίωσης και έτσι το νερό το βασικό συστατικό επιβίωσης δεν μπορεί να μείνει απέξω αλλά να εξελιχθεί.

  Οι εταιρείες νερού που πήραν σοβαρά το ζήτημα  και προβαίνουν σε διακοπή της υδροληψίας  προκειμένου να γίνουν έλεγχοι και χημικές αναλύσεις που σχετίζονταν με την ποιότητα του παραγόμενου νερού είναι ελληνικής προέλευσης και μας συμφέρει.

  Έτσι διαλέγουν έναν δύσκολο δρόμο αυτόν της ποιότητας για την υγεία του κόσμου και τα εργοστάσια τους κατεβάζουν ρολά διακόπτοντας την παραγωγή .

  Αυτή τη στιγμή ένα φυσικό μεταλλικό νερό , παραμένει εκτός ραφιών των σούπερ μάρκετ καθώς και εκτός αγοράς HoReCa, σε αντίθεση με το ανθρακούχο της εταιρείας, το οποίο διατίθεται κανονικά.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από πλευράς της εταιρείας, η διάθεση του φυσικού μεταλλικού νερού , θα επανέλθει σταδιακά μέσα στις επόμενες ημέρες, ωστόσο -όπως σημειώνουν- απαιτείται χρόνος για να μπορέσει το προϊόν να τοποθετηθεί πλήρως στην αγορά.

  Το ζήτημα πάντως είναι για την εταιρεία να μπορέσει να επανακτήσει τα χαμένα της μερίδια, δεδομένου ότι η αγορά του εμφιαλωμένου νερού είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική στη χώρα μας.

   

   

   

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα