Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι Έλληνες βρίσκονται στην κορυφή αναφορικά με το κόστος στέγασης. Με βάση την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το ποσοστό του εισοδήματος που δαπανούν οι Έλληνες για στέγαση είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έφτασε στο 34,2% το 2022, ενώ ο μέσος όρος για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ανέρχεται στο 19,9%.
Η Ελλάδα φέρει επίσης το βάρος της υπερβολικής επιβάρυνσης λόγω του υψηλού κόστους στέγασης. Το 2022, το 27% του πληθυσμού της χώρας είχε δαπάνες στέγασης που αντιστοιχούσαν σε ποσοστό άνω του 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του, ενώ στη ζώνη του ευρώ το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 9,4%.
Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αύξηση παρά τη σημαντική αύξηση που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια. Αυτό συμβαίνει διότι οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα εξακολουθούν να απέχουν από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί πριν από τη δημοσιονομική κρίση του 2008. Η υψηλότερη τιμή του δείκτη παρατηρήθηκε το έτος 2008 ήταν 101,7 και στη συνέχεια σημειώθηκε σταθερά καθοδική πορεία. Ίδια ήταν η εξέλιξη και με τα ενοίκια, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σε 98,5 με βάση τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου του 2023, έναντι 94,8 το δ΄ τρίμηνο του 2022.
Το β΄ τρίμηνο του 2023 οι τιμές των νέων διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 13,8%, ενώ οι τιμές των παλαιών διαμερισμάτων κατά 14,1%. Οι αυξήσεις στα αστικά κέντρα είναι βέβαια μεγαλύτερες, αφού στη Θεσσαλονίκη (16,4%) και σε άλλες μεγάλες πόλεις (14,6%) ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών διαμερισμάτων ξεπέρασε τον αντίστοιχο μέσο ρυθμό αύξησης για το σύνολο της χώρας.