Το 2023, τα καλλυντικά ήταν το προϊόν που χαρακτηρίστηκε συχνότερα ως επικίνδυνο για την υγεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για το Safety Gate, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα.
Η έκθεση καλύπτει προειδοποιήσεις που κοινοποιήθηκαν το 2023, καθώς και τις αντίστοιχες ενέργειες παρακολούθησης που έλαβαν οι εθνικές αρχές των κρατών μελών της ΕΕ, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν.
Τους τελευταίους 6 μήνες, το εργαλείο βοήθησε στην επεξεργασία 3.882 ειδοποιήσεων, με αποτέλεσμα να αναλυθούν σχεδόν 789.003 ιστότοποι και να εντοπιστούν 41.367 ύποπτα διαδικτυακά καταστήματα.
Κύρια πορίσματα της έκθεσης
Το 2023, οι αρχές από τις 30 χώρες που συμμετέχουν στο δίκτυο Safety Gate κοινοποίησαν 3.412 προειδοποιήσεις και 4.287 ενέργειες παρακολούθησης. Σε κάθε κράτος μέλος, οι αρχές εποπτείας της αγοράς παρακολουθούσαν τακτικά τις ειδοποιήσεις και αντάλλαξαν πρόσθετες πληροφορίες. Για παράδειγμα, οι λιθουανικές αρχές εντόπισαν μια κρέμα σώματος που περιείχε απαγορευμένες χημικές ουσίες και στη συνέχεια κοινοποίησαν τον κίνδυνο στην Πύλη Ασφαλείας. Χάρη σε αυτήν την ειδοποίηση, οι πολωνικές αρχές απέσυραν το προϊόν από την αγορά τους και η Σλοβενία μπόρεσε να το ανακαλέσει από τους τελικούς χρήστες.
Τα καλλυντικά στην κορυφή της λίστας των πιο κοινών κατηγοριών προϊόντων που κοινοποιήθηκαν, ακολούθησαν τα παιχνίδια, οι ηλεκτρικές συσκευές και τα ρούχα.
Στα περισσότερα από τα καλλυντικά που κοινοποιήθηκαν αναφέρθηκε ότι περιείχαν BMHCA, ένα απαγορευμένο συνθετικό άρωμα, το οποίο μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα και να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος. Ουσίες που προκαλούν κίνδυνο τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον βρέθηκαν επίσης σε ηλεκτρικές συσκευές, όπως ο μόλυβδος στις κολλήσεις. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με υπερβολική περιεκτικότητα σε νικοτίνη και τα παιχνίδια που περιέχουν φθαλικές ενώσεις αποτελούσαν επίσης σημαντικό μερίδιο των ειδοποιήσεων.