Η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED9) πραγματοποιείται σήμερα στην Κύπρο, στη σκιά των πρόσφατων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της έντονης ανησυχίας για ενδεχόμενη κλιμάκωση μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ. Στη σύνοδο θα συμμετάσχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Πάφο, θα εξεταστούν οι περιφερειακές εξελίξεις, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η παρουσία του βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα, ο οποίος θα συζητήσει με τους ηγέτες της MED9 τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Ιορδανία.
Η MED9 είναι η πρώτη σύνοδος ηγετών της Ε.Ε. πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα (16-18 Οκτωβρίου), και θα συμμετάσχει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ως εκ τούτου, η συνάντηση αυτή αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση της ατζέντας της επόμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το ζήτημα της μετανάστευσης, το οποίο επανέρχεται στο προσκήνιο λόγω ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και των φόβων για νέες μεταναστευτικές ροές εξαιτίας της κατάστασης στον Λίβανο, η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η έκθεση Ντράγκι, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και οι προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη συντονισμού του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Στο ζήτημα της μετανάστευσης, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη σημασία της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., της ενίσχυσης των χωρών πρώτης γραμμής, καθώς και της συνεργασίας με τρίτες χώρες και των επιστροφών. Θα τονίσει, επίσης, την ανάγκη εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Το απόγευμα, οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η MED9 δημιουργήθηκε το 2013 με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των επτά μεσογειακών κρατών μελών της Ε.Ε. – Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Κύπρου. Το 2021, προστέθηκαν η Σλοβενία και η Κροατία