Η Ιταλία θα πρέπει να εξοικονομήσει 20 δισ.ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις δεσμεύσεις της για τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, όπως δείχνουν οι νέες κυβερνητικές προβλέψεις, υπογραμμίζοντας το δύσκολο δημοσιονομικό μονοπάτι που έχει μπροστά της η ιταλική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.
Παρουσιάζοντας το εξαμηνιαίο Οικονομικό και Χρηματοοιονομικό Έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, η ιταλική κυβέρνηση επανεπιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να μειώσει σταδιακά το έλλειμμα του προϋπολογισμού με βάση τα κριτήρια της Ε.Ε., παρά την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της.
Για το 2025, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει αναλογία ελλείμματος/ΑΕΠ της τάξης του 3,7%, το οποίο θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη και στο 4,6% εάν η Μελόνι παρατείνει μία σειρά από μέτρα μείωσης των φόρων και δαπανών, τα οποία ήδη η κυβέρνηση δυσκολεύεται να χρηματοδοτήσει στον προϋπολογισμό του 2024.
Η διαφορά ανάμεσα στις δύο προβλέψεις, της τάξης του 0,9% του ΑΕΠ, είναι αντίστοιχη με 20 δισ.ευρώ λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για το ΑΕΠ του επόμενου έτους.
Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει μειώσεις σε κοινωνικές εισφορές και φόρους εισοδήματος για εργαζομένους χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ύψους 15 δισ.ευρώ.
Εναλλακτικά, η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τα μέτρα μέσω ενός συνδυασμού μείωσης απανών και φορολογικών αυξήσεων, αφήνοντας ουσιαστικά το έλλειμμα αμετάβλητο.
Η Ιταλία έχει δεσμευθεί σε μία συνετή προσέγγιση ως προς τα δημοσιονομικά σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων, οι οποίοι προβλέπουν σταθερή μείωση του ελλείμματος και του χρέους από το 2025 σε μία περίοδο τεσσάρων ή επτά ετών.
Ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι είπε ότι η Ιταλία θα διαπραγματευθεί με την Κομισιόν για να επεκτείνει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σε επτά έτη.
Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη ως αναλογία του ΑΕΠ μετά το ελληνικό, προβλέπεται να αυξηθεί στο 139,8% του ΑΕΠ το 2026 από 137,3% το 2023, προτού μειωθεί οριακά στο 139,6% το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις.
Ο Τζορτζέτι απέδωσε τη σημερινή τάση στον αντίκτυπο από τα κοστοβόρα κίνητρα ανακαίνισης κατοικιών, τα οποία εξακολουθούν να επιβαρύ΄νουν τα δημοσιονομικά, παρά τους περιορισμούς της κυβέρνησης.