14.2 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Ιταλία: Αύξηση κατά 71,9% του μεριδίου των ελληνικών εξαγωγών σε ελιές νωπές

    Σύμφωνα με το Γραφείο ΟΕΥ Μιλάνο, το 2022, η Ιταλία εισήγαγε ελιές παρασκευασμένες ή διατηρημένες (αλλιώς παρά με ξίδι ή οξικό οξύ, όχι κατεψυγμένες), συνολικής αξίας €134,76 εκ. σημειώνοντας αύξηση +22,8% σε σχέση με το 2021. Οι κυριότερες χώρες προέλευσης ήταν: η Ισπανία, η Ελλάδα (31%) και το Μαρόκο. Το 2022, οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση +17,4%, σε αξία, ενώ μειώθηκαν σε όγκο -5,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, διατηρώντας ωστόσο την 2η θέση σε αξία και σε όγκο. Το 2022, οι εισαγωγές της Ιταλίας στον Δ.Κ. «Ελιές διατηρημένες προσωρινά» ανήλθαν σε €7,49 εκ. (+34,9% σε σχέση με το 2021) και προήλθαν κυρίως από την Ισπανία, με αμέσως επόμενο προμηθευτή την Ελλάδα (12,6%).

    Το 2022 οι εισαγωγές από τη χώρα μας σε αξία σημείωσαν αύξηση +39,1%. Το 2022 η Ιταλία εισήγαγε «Ελιές άβραστες ή βρασμένες στο νερό ή στον ατμό, κατεψυγμένες» συνολικής αξίας €5,50 εκ. από την Ισπανία (75,1% των συνολικών εισαγωγών), την Ελλάδα (13,3%) και το Βέλγιο. Οι Ιταλικές εισαγωγές στο συγκεκριμένο Δ.Κ. το 2022 από την Ελλάδα σημείωσαν μείωση σε αξία (-75,2%) και όγκο (-82,2%).

    Όσον αφορά σε ελιές νωπές ή διατηρημένες με απλή ψύξη που προορίζονται για χρήσεις άλλες από την παραγωγή λαδιού, το 2022, η Ιταλία πραγματοποίησε εισαγωγές συνολικής αξίας €13,4εκ., σημειώνοντας αύξηση +41,4%. Ο κύριος προμηθευτής της ιταλικής αγοράς για το εν λόγω προϊόν είναι η Ελλάδα, με την ίδια να διατηρεί το 2022, μερίδιο 71,9% της συνολικής αξίας εισαγωγών στον εν λόγω κωδικό. Επισημαίνεται ότι και τα 3 έτη, η Ελλάδα κατέλαβε σταθερά την θέση, τόσο ως προς τον όγκο όσο και ως προς την αξία, αυξάνοντας το μερίδιο της επί της αγοράς από 68,5% (2021) σε 71,9% (2022).

     

     

     

    Πηγή: Foodreporter

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα