Η αξιολόγηση αυτή, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, θα αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους αρχίζοντας από τα διευθυντικά στελέχη, για τα οποία θα εκφράζουν την άποψή τους και οι υφιστάμενοί τους.
Κύρια κριτήρια θα είναι το «ηγετικό προφίλ», η ικανότητα εφαρμογής των διαφόρων σχεδίων, η εκτίμηση των ικανοτήτων των διαφόρων συνεργατών και η δημιουργία ομάδων εργασίας με υψηλή αποδοτικότητα. Όσο πιο θετική θα είναι η αξιολόγηση, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η βελτίωση των μισθολογικών συνθηκών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης «Il Messaggero», το συγκεκριμένο κριτήριο πρόκειται να συμπεριληφθεί από την κυβέρνηση Μελόνι στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, με κύρια οδηγία «να δοθούν κίνητρα προς επίτευξη νέων στόχων ώστε να βελτιωθούν οι δεξιότητες των εργαζομένων σε τομείς στους οποίους υστερούν».
Τον περασμένο μήνα η ιταλική κυβέρνηση πέρασε στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους ενα ποσό 7 δισ. ευρώ για αυξήσεις μισθών στο δημόσιο τομέα, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ είναι για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Η αύξηση της χρηματοδότησης για τους μισθούς της αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας ήταν η επόμενη κορυφαία προτεραιότητα.