18.9 C
Athens
Saturday, May 11, 2024
More

    Ιστορικος-στρατιωτικός τουρισμός: Μνημόνιο συνεργασίας ΥΠΠΟ, υπ. Αμυνας και Τουρισμού

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος δέχθηκε τους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, προκειμένου να συνυπογράψει μαζί τους Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάπτυξη του Στρατιωτικού Τουρισμού στην Ελλάδα.

    Παρόντες ήταν επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

    Με το Μνημόνιο που υπεγράφη, τα Υπουργεία Εθνικής Αμύνης, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Τουρισμού συντονίζουν τις δράσεις τους προκειμένου να δοθεί οργανωμένη ώθηση στον Στρατιωτικό Τουρισμό, με επίκεντρο το Πολεμικό Μουσείο των Αθηνών. Ως κύριοι στόχοι της προσπάθειας ορίζονται η προστασία, η ανάδειξη, η προβολή και η προώθηση της αναγνωρισιμότητας και της επισκεψιμότητας κάθε Μουσείου, συλλογής και Μνημείου Στρατιωτικού ενδιαφέροντος από την ιστορία όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας).

    Ο Στρατιωτικός Τουρισμός ανήκει στα σχετικώς νέα και ραγδαία αναπτυσσόμενα είδη τουρισμού διεθνώς και η Ελλάδα διαθέτει πλήθος αξιοθεάτων της συγκεκριμένης κατηγορίας, σε ολόκληρη την επικράτεια αλλά και από διαφορετικές περιόδους της ιστορικής πορείας του Έθνους.
    Για τους λόγους αυτούς το Μνημόνιο κρίνεται σημαντικό, προκειμένου να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν τουριστικά μνημεία στρατιωτικού ενδιαφέροντος, μουσεία, συλλογές κινητών μνημείων και κειμηλίων, ακίνητα μνημεία και εγκαταστάσεις, καθώς και τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα όπου έχουν λάβει χώρα σημαντικά για την Ελληνική Ιστορία πολεμικά γεγονότα (μάχες, ναυμαχίες, συρράξεις, κ.λπ).

    Στη σύντομη ομιλία του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων:

    ” Υπογράφουμε σήμερα αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την προστασία, την ανάδειξη, την προβολή και την προώθηση της αναγνωσιμότητας και επισκεψιμότητας όλων των Μουσείων, Συλλογών και Μνημείων Στρατιωτικού ενδιαφέροντος που υπάγονται στην αρμοδιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Συζητούμε με τη Στρατιωτική Ηγεσία πόσα σημαντικά μνημεία διαθέτουμε στο σύνολο της Επικράτειας, τα οποία -κατά τη γενική αίσθηση- δεν αναδεικνύονται όσο θα έπρεπε προκειμένου να τονωθεί η επισκεψιμότητά τους και ν’ αποτελέσουν πόλο έλξης ανθρώπων που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα για να δουν μεταξύ άλλων ιστορικές τοποθεσίες, μνημεία, σημεία μαχών, αναρίθμητα σημεία αναφοράς της μεγάλης και ένδοξης Στρατιωτικής Ιστορίας της Ελλάδος.

    Ασφαλώς είναι πολύτιμη η συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που καλείται να παράσχει. Άλλωστε αυτό είναι το άμεσα αρμόδιο για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μπορεί να προσφέρει την τεχνογνωσία και την επιστημονική συνδρομή που είναι απαραίτητες ώστε να προκύψουν ωφέλειες μέσα από το τουριστικό προϊόν, αλλά και να αναδειχθεί η Στρατιωτική Ιστορία”.

    Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη δήλωσε:
    «Είναι πολύ σημαντική μέρα σήμερα, γιατί φτάνουμε στο τέλος μιας συζήτησης η οποία έχει ξεκινήσει ενάμισι χρόνο πριν, για τη δυνατότητα ανάδειξης στρατιωτικών, ιστορικών και πολιτιστικών υποδομών, που διαθέτει η Πατρίδα μας.

    Ο Ιστορικός – Στρατιωτικός Τουρισμός αφορά στην τόνωση της επισκεψιμότητας και την ικανοποίηση μεγάλου αριθμού επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο, που επιθυμεί να επισκεφθεί εγκαταστάσεις και χώρους, οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και όχι μόνο. Η Ελλάδα διαθέτει πλήθος τέτοιων περιοχών».

    Χαιρετίζοντας ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε:
    «Θεωρώ ως εξαιρετικά σημαντικό βήμα το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε για την ανάπτυξη του στρατιωτικού τουρισμού στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Τουρισμού, σε στενή συνεργασία και διαρκή συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατ’ αρχάς τιμά την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης με ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα: Τη δημιουργία της θεσμικής υποδομής ώστε η Ελλάδα να καλλιεργήσει τον στρατιωτικό τουρισμό, διεκδικώντας μερίδιο από μία αναδυόμενη τουριστική αγορά”.

    Βασικοί τομείς ανάπτυξης των κοινών δράσεων:

    Συντήρηση, αποκατάσταση, μακροχρόνια διατήρηση και διαχείριση μνημείων και κειμηλίων στρατιωτικού χαρακτήρα και ενδιαφέροντος.
    Προαγωγή της επιστημονικής ιστορικής γνώσης.
    Προσέλκυση και ανάπτυξη ταξιδιών και επισκέψεων με αντικείμενο το στρατιωτικό ενδιαφέρον και τη γνώση επί της ιστορικής μνήμης στρατιωτικών και πολεμικών γεγονότων, στοιχείων και περιοχών
    Συνεχής βελτίωση της γενικότερης τουριστικής εικόνας της Ελλάδας ως προορισμού με δυνατότητες φιλοξενίας δραστηριοτήτων στρατιωτικού τουρισμού
    Τα τρία Υπουργεία ενώνουν τις δυνάμεις τους για την παραγωγή του κατάλληλου και εξειδικευμένου προωθητικού και διαφημιστικού υλικού, την παραγωγή εκδόσεων και οπτικοακουστικού υλικού, με την αξιοποίηση σύγχρονων και καινοτόμων επικοινωνιακών μέσων και τεχνολογιών.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα