Σύμφωνα με την HSBC ισχυρό ήταν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, στο Λονδίνο, για τις ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, όπως ανέφερε τόσο η Πειραιώς όσο και η Alpha Bank ήταν οι δύο μετοχές για τις οποίες το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο.
Η βασική συζήτηση αφορούσε τους καταλύτες που θα μπορούσαν να επεκτείνουν το ράλι ανόδου, δηλαδή οι εκτιμήσεις για τα κέρδη, η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, οι εκλογές και η προγραμματισμένη πώληση των συμμετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες.
Επίσης, η HSBC δίνει τιμή – στόχο για την Alpha Bank στα 1,40 ευρώ (περιθώριο ανόδου 9%), για τη Eurobank στα 1,60 ευρώ (περιθώριο ανόδου 17%), για την Εθνική Τράπεζα στα 5,20 ευρώ (περιθώριο ανόδου 8%), για την Τρ. Πειραιώς στα 3,30 ευρώ (περιθώριο ανόδου 58%) και για την Τράπεζα Κύπρου στα 3,75 ευρώ (περιθώριο ανόδου 83%).
Ανακατανομή θέσεων στις τραπεζικές μετοχές
Σύμφωνα με την HSBC, οι επενδυτές ανακατανέμουν τις θέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες.
Ειδικότερα, όπως διαπίστωσε οι περισσότεροι επενδυτές ήταν τοποθετημένοι στις ελληνικές τράπεζες και λίγοι επενδυτές που ασχολούνταν μόνο με τη μακροχρόνια τοποθέτηση.
Πλέον το σκέφτονταν προκειμένου να προσθέσουν beta στα χαρτοφυλάκιά τους.
Μάλιστα, το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί –μετά το πρόσφατο ράλι- από τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα στις Τρ. Πειραιώς, Alpha Bank και Τράπεζα Κύπρου, καθώς έχουν χαμηλότερες αποτιμήσεις.
Οι περισσότεροι επενδυτές συμφώνησαν ότι η Πειραιώς προσφέρει την καλύτερη σχέση κινδύνου/απόδοσης, ακόμη και μετά την επαναξιολόγησή της, καθώς διαπραγματεύεται με χαμηλό P/B με βάση το 2023, παρά το αξιοπρεπές ROTE 10%.
Η άποψη της HSBC είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολλαπλούς καταλύτες τους επόμενους 12 μήνες.
Το 2ο 6μηνο του 2023 το παράθυρο εξόδου του ΤΧΣ από τις τράπεζες
Ορισμένοι επενδυτές βλέπουν ανοδικό καταλύτη τα επιτοκιακά έσοδα (ΝΙΙ), θεωρώντας ότι οι τράπεζες καθοδήγησαν πολύ συντηρητικά τη μετακύλιση της αύξησης των επιτοκίων στις καταθέσεις.
Λίγοι επενδυτές που ασχολούνται αποκλειστικά με τη μακροπρόθεσμη επένδυση στάθηκαν στις προσπάθειες εξυγίανσης των NPEs και στο κεφάλαιο ποιότητα για να εκτιμήσουν τους κινδύνους.
Η χαμηλή ρευστότητα των μετοχών ήταν η κύρια αιτία που προβληματίζει τους επενδυτές.
Ερωτηματικά επίσης εκφράστηκαν για το εάν το ΤΧΣ προχωρώντας σε πωλήσεις των μεριδίων που κατέχει θα βοηθήσει στη ρευστότητα.
Η HSBC εκτιμά ότι το ΤΧΣ θα «αποχωρήσει» από τις τράπεζες στο β’ εξάμηνο του 2023, δηλαδή μετά την εκλογική διαδικασία και υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.