Η Intel ($INTC) στα πλαίσια του IDM 2.0 σχεδιάζει να χτίσει εργοστάσια σε περισσότερα σημεία του κόσμου και μια από τις τοποθεσίες ήταν και το Μαγδεμβούργο στην ανατολική Γερμανία. Για την ανέγερση του συγκεκριμένου εργοστασίου του οποίου η αξία θα φτάσει τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ, η εταιρεία επρόκειτο να λάβει κρατική επιχορήγηση ύψους 6.8 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά τελικά άρχισε να απαιτεί περισσότερα, συγκεκριμένα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, επικαλούμενη το υψηλότερο κόστος ενέργειας και κατασκευής.
Η αλλαγή στο ποσό που ζητούσε η Intel ($INTC) φαίνεται πως δεν άρεσε στη Γερμανία, αφού ο υπουργός οικονομικών της χώρας Κρίστιαν Λίντερ δήλωσε πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να συμβεί αφού δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα στον προϋπολογισμό του κράτους. Συγκεκριμένα δήλωσε πως “Δεν υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα χρήματα στον προϋπολογισμό” και συμπλήρωσε ότι “Προσπαθούμε να εξυγιάνουμε τον προϋπολογισμό αυτή τη στιγμή, όχι να τον διευρύνουμε”.
Πρόκειται πάντως για τη μεγαλύτερη επένδυση που προέρχεται από ξένη εταιρεία στη μεταπολεμική περίοδο της Γερμανίας και αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στο σχέδιο της ΕΕ για αύξηση του μεριδίου της στην αγορά των ημιαγωγών. Το σχέδιο αυτό έχει να κάνει με το διπλασιασμό του μεριδίου αγοράς της ΕΕ από 10% σήμερα στο 20% έως το 2030.
Κάποιοι φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη. Όπως ο υπουργός οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ο οποίος πιστεύει ότι η Γερμανία θα πρέπει να φτάσει στα ίδια επίπεδα στήριξης με αυτά που παρέχει η κυβέρνηση Μπάιντεν στο πλαίσιο του νόμου “Chips and Science Act”, ο οποίος περιλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 52 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ημιαγωγών στις ΗΠΑ.
Γενικά οι απόψεις φαίνεται να είναι μοιρασμένες στα δύο, καθώς οικονομολόγοι από άλλα μέρη της ευρωζώνης θεωρούν ότι οι επιδοτήσεις αυτές αποτελούν σπατάλη των χρημάτων των φορολογούμενων. Επιπλέον, ίσως η φιλοδοξία της Γερμανίας για μείωση της εξάρτησης από την Ασία να μη συμβεί γιατί η εφοδιαστική αλυσίδα στη παραγωγή τσιπ είναι αρκετά πολύπλοκη.
Και ακριβώς έτσι είναι διχασμένη και η γερμανική κυβέρνηση με τους μισούς να είναι υπέρ της αύξησης της οικονομικής στήριξης, υποστηρίζοντας ότι η Intel ($INTC) ίσως ανεβάσει και τη συνολική αξία της επένδυσης πάνω από τα 17 δις και άλλους όπως ο Λίντερ να είναι κατά.
Η Intel ($INTC) αρνήθηκε να σχολιάσει τις παρατηρήσεις του Λίντνερ, λέγοντας μόνο ότι “υπάρχει κενό κόστους και εργαζόμαστε με την κυβέρνηση για το πώς θα το κλείσουμε”.
Μια από τις προτάσεις που φαίνεται να υπάρχει είναι η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, κάτι το οποίο θα ήταν και υπέρ της Intel ($INTC)φυσικά αλλά ο Λίντερ ήταν αρνητικός και αυτός. Γενικά απ ότι φαίνεται είναι αρνητικός σε ότι έχει να κάνει με κρατική επιδότηση προς ξένες εταιρείες.
Τα κλίμα φαίνεται λοιπόν να είναι αρνητικό όσον αφορά το εργοστάσιο της Intel ($INTC)στη Γερμανία. Τι σημαίνει όμως αυτό για την εταιρεία; Ουσιαστικά, αν το εργοστάσιο δεν προχωρήσει, η εταιρεία παρεκκλίνει από τον μακροχρόνιο στόχο της και αυτό δεν αρέσει και τόσο στους μετόχους, όπως είναι λογικό.
Είδαμε όμως πως τη Δευτέρα, η μετοχή έκανε ένα άλμα περίπου +5%, μετά τα νέα ότι δεν θα προχωρήσει το εργοστάσιο, πως είναι αυτό δυνατόν; Απλό. Γιατί η εταιρεία δε θα κάνει έξοδα άρα θα δείξει καλύτερα νούμερα. Αλλά όπως είπαμε αυτό δεν αρέσει στους σοβαρούς επενδυτές γιατί αν δεν αυξήσει τη παραγωγή δε θα μπορεί να γίνει ανταγωνιστική.
Μένει να δούμε απλά τι θα γίνει, θα μείνει με τα εργοστάσια που έχει τώρα; Ή θα φύγει από τη Γερμανία και θα πάει κάπου αλλού που ίσως της κάνουν προσφορά;