Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτών το πασχαλινό τραπέζι θα είναι φέτος κατά 6% ακριβότερο, με τις ανατιμήσεις σε κάποια προϊόντα να αγγίζουν το 10%.
Το ινστιτούτο υπολογίζει ότι το περσινό Πασχαλινό τραπέζι για 6 – 8 άτομα κόστισε 334,50 ευρώ, ενώ φέτος, με τα ίδια χαρακτηριστικά, θα κοστίσει 355,88 ευρώ. Δηλαδή το φετινό Πασχαλινό τραπέζι, θα είναι ακριβότερο κατά 6%.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΝΚΑ για ένα τραπέζι για 6 με 8 άτομα, θα χρειαστούν:
Αρνί 10 κιλά ×14 ευρώ το κιλό =140 ,00
Κοκορέτσι 1,5 κιλά =21,00
Μαρούλια 2×0,70=1,40
Κρεμμύδια φρέσκα 2×0,70=1,40
Άνηθος 1×0,60=0,60
Ντομάτες 1 κιλό ×2,5=2,50
Αγγούρια 2×0,70=1,40
Τζατζίκι 1 κιλό 3,5 ευρώ το γιαούρτι +0,70 αγγούρι =4,20
Μαγειρίτσα ( 1/2 κιλό συκώτι 7 + ζαρζαβατικά ) = 11,00
Τυρί φέτα 1/2 κιλό × 14 το κιλό = 7,00
Τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα ( 17,90 το κιλό) =8,95
Ψωμί 1 κιλό =2,40
Αυγά κόκκινα βαμμένα στο σπίτι 20 ×0,60 =12 + βαφές ( 1,60 ×2 =3,20 )
Σύνολο 15,20
Κάρβουνα 20 κιλά ×1,5 =30 ,00
Κουλούρια σπίτι
(1 κιλό αλεύρι 1,75 + βούτυρο γάλακτος 600 γραμμάρια =10,45 +βανίλιες 0,90 +5 Αυγά ×
0,60 =3 )
Σύνολο 16,10
Τσουρέκι 1 κιλό 19 ,00
Κρασί χύμα 1 1/2 κιλό ×4,5 του κιλού =6,75
Μπύρες 10 0,500 ml ×2,20 =22,00
Αναψυκτικά 6×0,330 ml = 4,98
Φρούτα διαφορά όπως μήλα, φράουλες, πορτοκάλια, μπανάνες = 6,00
Γλυκά διαφορά = 16,00
Διάφορα απρόβλεπτα όπως ρεύμα, λάδι, ξύδι, λεμόνια =18,00
Σύνολο: 355,88 ευρώ!
Σε αυτά τα έξοδα, δεν είναι υπολογισμένα, σούβλες, ψησταριά, παρελκόμενα όπως αλατοπίπερο, σπάγκος και άλλα διάφορα.