27.6 C
Athens
Sunday, October 6, 2024
More

    Ημέρα Τρίτης Ηλικίας και COVID-19- Ο ρόλος της Εκκλησίας

    Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

    «To 2020 σηματοδοτεί την 30η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων καθώς βλέπουμε τον σοβαρό αντίκτυπο που έχει προκαλέσει η πανδημία COVID-19 σε ηλικιωμένους σε όλο τον κόσμο – όχι μόνο στην υγεία τους, αλλά και στα δικαιώματα και την ευζωία τους», υπογράμμισε το Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες
    Πανδημία: Άλλαξε ο τρόπος αντιμετώπισης της τρίτης ηλικίας και της γήρανσης;
    Το έτος 2020 σηματοδοτεί την 75η επέτειο των Ηνωμένων Εθνών και την 30η επέτειο της διεθνούς ημέρας των ηλικιωμένων.
    Φέτος έχει επίσης αναγνωριστεί ως «Έτος της Νοσοκόμας και της Μαίας» . Σύμφωνα με τν ανακοίνωση του ΟΗΕ, η Διεθνής Ημέρα των Ηλικιωμένων 2020 θα αναδείξει την συμβολή των εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη, στην υγεία των ηλικιωμένων ατόμων, με ειδική αναγνώριση του νοσηλευτικού επαγγέλματος και πρωταρχική εστίαση στον ρόλο των γυναικών – οι οποίες είναι σχετικά υποτιμημένες και στις περισσότερες περιπτώσεις αμείβονται ανεπαρκώς.
    Επίσης το τρέχον έτος σηματοδοτεί την έναρξη της Δεκαετίας της Υγειούς Γήρανσης (2020-2030)
    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε την «Δεκαετία της υγιούς γήρανσης 2020-2030 ως μια ευκαιρία για κοινή δράση από κυβερνήσεις, κοινωνικούς φορείς, διεθνείς οργανισμούς, επαγγελματίες υγείας, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα ΜΜΕ, και τον ιδιωτικό τομέα σε μια εντατικοποιημένη προσπάθεια με στόχο την βελτίωση της ζωής των ηλικιωμένων ανθρώπων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις άξονες: 1) Αντιμετώπιση της λειτουργικής έκπτωσης που περιλαμβάνει περιορισμό κινητικότητας, κακή θρέψη, γνωσιακή έκπτωση, βαρηκοΐα, κατάθλιψη. 2) Τα γηριατρικά σύνδρομα που έχουν σχέση με την απώλεια της αυτονομίας όπως κίνδυνος πτώσεων, ακράτεια, οστεοπόρωση, σαρκοπενία κ.α. και 3) Υποστήριξη φροντιστών ηλικιωμένων ασθενών»

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα