14.3 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    IMDC-NRC:Ο αριθμός των εκτοπισμένων ανθρώπων κατέγραψε ρεκόρ το 2022

    Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τις αφρικανικές χώρες με καταστροφές που προκλήθηκαν παράλληλα από την κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο αύξησε τον αριθμό των  εκτοπισμένων σε ένα ρεκόρ 71,1 εκατομμυρίων στο τέλος του 2022.

    Ο αριθμός των εσωτερικά μετακινούμενων-αναγκαστικά (IDP) παγκοσμίως έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 71,1 εκατομμυρίων μέχρι το τέλος του 2022 — 20% υψηλότερος από ό,τι το 2021, σύμφωνα με διεθνή έκθεση IMDC.

    Μια επικάλυψη γεωπολιτικής κρίσης, εσωτερικών αγώνων εξουσίας και περιβαλλοντικών καταστροφών οδήγησε σε συνθήκες που όχι μόνο ώθησαν τους εκτοπισμούς αλλά και επηρέασαν περισσότερο τους ευάλωτους, αναφέρει η έκθεση 76 σελίδων του Internal Displacement Monitoring Center (IMDC) και του Norwegian Refugee Council (NRC). .

    Ένα ρεκόρ 60,9 εκατομμυρίων νέων  εκτοπισμών καταγράφηκε το 2022 εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των πλημμυρών των μουσώνων που κατέστρεψαν το Πακιστάν . Αυτό είναι μια αύξηση 60% σε σύγκριση με 38 εκατομμύρια εκτοπίσεις που παρατηρήθηκαν το 2021.

    Αυτός ο αριθμός είναι “εξαιρετικά υψηλός”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP η επικεφαλής της IDMC, Αλεξάντρα Μπιλάκ.

    Δέκα χώρες —Συρία, Αφγανιστάν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ουκρανία, Κολομβία, Αιθιοπία, Υεμένη, Νιγηρία, Σομαλία και Σουδάν— φιλοξενούν σχεδόν τα τρία τέταρτα εκείνων που ζουν σε εκτοπισμό. Αρκετοί από αυτούς παρέμειναν εκτοπισμένοι λόγω ανεπίλυτων συγκρούσεων.

    Υπήρξαν 17 εκατομμύρια εκτοπισμοί εντός της Ουκρανίας , 8 εκατομμύρια στο Πακιστάν και 16,5 εκατομμύρια στην υποσαχάρια Αφρική, με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Αιθιοπία να έχουν τον μεγαλύτερο εκτοπισμό στην αφρικανική ήπειρο. Το Πακιστάν ήταν στην κορυφή της λίστας των χωρών που είδαν νέες εσωτερικές μετακινήσεις λόγω φυσικών καταστροφών το 2022.

    Η Ουκρανία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αιθιοπία, η Μιανμάρ και η Σομαλία συνέβαλαν περισσότερο στους νέους εκτοπισμούς το 2022.

    Παρά την αύξηση των συγκρούσεων, οι φυσικές καταστροφές που επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή  ευθύνονται για τους περισσότερους εκτοπισμένους. Το 2022, σημειώθηκαν 32,6 εκατομμύρια κινήσεις, 40% υψηλότερες από το 2021.

    Το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες, η Κίνα, η Ινδία και η Νιγηρία βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας των χωρών που είδαν νέους εκτοπισμούς λόγω καταστροφών.

    Ο επικεφαλής του NRC, Jan Egeland, περιέγραψε τις αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις που προκάλεσαν όλο και περισσότερους εκτοπισμούς σε όλο τον κόσμο.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα