Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα νέο μέτρο στήριξης για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να ανακουφίσει τους καταναλωτές από την αύξηση των τιμών χονδρικής ενέργειας που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η ανακοίνωση του μέτρου θα γίνει αφού ληφθούν υπόψη οι τιμές που θα καθορίσουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας για τον Δεκέμβριο (1.12.2024).
Από τις πρώτες πληροφορίες προκύπτει ότι το μέτρο θα περιλαμβάνει την επιβολή ειδικού φόρου (όχι ως έκτακτη εισφορά όπως στο παρελθόν).
Εν τω μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή (22.11.2024), κλιμάκιο της Κομισιόν συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Ενέργειας υπό τον Θόδωρο Σκυλακάκη.
Μετά τη σύσκεψη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις παρεμβάσεις που θα εφαρμοστούν, πηγές του ΥΠΕΝ ανέφεραν ότι η ΕΕ κατανοεί τα επιχειρήματα της Ελλάδας και συμφωνεί ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει τις μόνιμες αλλαγές στην αγορά ενέργειας που μελετά η Επιτροπή, αλλά πρέπει να δράσει άμεσα για την προστασία των καταναλωτών. Ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν δεσμευτεί για αυτό το θέμα.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της παρέμβασης θα είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι κανονιστικά μέτρα, καθώς η επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας στο Χρηματιστήριο απαιτεί αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, κάτι που δεν είναι εφικτό αυτή τη στιγμή.
Η παρέμβαση θα εξαρτηθεί από τις τιμές που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές για τον Δεκέμβριο και από το κατά πόσο θα απορροφηθούν οι αυξήσεις στη χονδρική τιμή.
Η μέση τιμή του Νοεμβρίου στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώνεται στα 139,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 90,06 ευρώ τον Οκτώβριο, σημειώνοντας αύξηση 55%.
Η κυβέρνηση στηρίζει τα επιχειρήματά της στη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν φέρει ευθύνη για τις υψηλές τιμές ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά αντίθετα ενισχύει τα συστήματα των γειτονικών χωρών με εξαγωγές. Παρά το γεγονός ότι η χώρα υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες των υψηλών τιμών, δεν αυξάνει τη ζήτηση από τις γειτονικές χώρες.
Τα κύρια σημεία που τονίζονται στη διαπραγμάτευση είναι τα εξής:
- Η παραγωγική δυναμική της Ελλάδας καλύπτει πλήρως τις εσωτερικές ανάγκες και το ελληνικό σύστημα είναι έντονα εξαγωγικό, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής.
- Το ενεργειακό δυναμικό της Ελλάδας (μονάδες φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικά και μελλοντικά μπαταρίες) είναι ευέλικτο, συμβάλλοντας στη λειτουργία των ενεργειακών συστημάτων με υψηλή διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
- Η Ελλάδα διαθέτει εκτεταμένες διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες, ενώ αντίθετα, χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έχουν αδύναμες διασυνδέσεις, γεγονός που συμβάλλει στην διχοτόμηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, με υψηλές τιμές στα Βαλκάνια και χαμηλές στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη.