Ηγετική θέση στις αγορές των υποβρύχιων καλωδίων και των υποβρύχιων σωλήνων κατέχει η εταιρεία Cenergy. Όπως αποκάλυψε η διοίκηση της εταιρείας κατά την παρουσίαση της Cenergy στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, η Cenergy διαθέτει μερίδιο αγοράς (πλην Κίνας) στα inter arrays υποβρύχια καλώδια (τα καλώδια που συνδέουν μεταξύ τους τις ανεμογεννήτριες στα θαλάσσια αιολικά πάρκα) 52,3% που την κατατάσσει πρώτη στον κόσμο.
Αλλά και στα υποβρύχια καλώδια υψηλής τάσης που συνδέουν πάρκα με τη στεριά ή διασυνδέουν νησιά με το ηπειρωτικό σύστημα, τα τελευταία στοιχεία κατατάσσουν τη Cenergy μεταξύ των πρώτων εταιρειών παγκοσμίως με μερίδιο αγοράς της τάξης του 21 – 22%.
Αντίστοιχα στους υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου η Cenergy συγκαταλέγεται μεταξύ των 4 έως 5 tier – 1 προμηθευτών παγκοσμίως.
Αποτελέσματα
Η διοίκηση της εταιρείας εμφανίστηκε εξαιρετικά ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα του 2022, τα οποία χαρακτηρίζονται από την αύξηση του τζίρου και του ανεκτέλεστου με έντονη διαφοροποίηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά το 2022 υπάρχει παραγγελία από την Αυστραλία, γεγονός σημαντικό καθώς η ΣΩΛΚ κέρδισε ένα διαγωνισμό για προϊόν εξειδικευμένο (σωλήνες έτοιμοι για μεταφορά υδρογόνου). Σημαντικό ποσοστό έχει και η Ασία καθώς τα Ελληνικά Καλώδια κέρδισαν ένα μεγάλο έργο στην Ταιβάν.
Όπως ανέφερε η διοίκηση σημαντικός παράγοντας αισιοδοξίας για το μέλλον της εταιρείας είναι το ανεκτέλεστο ύψους 2 δις. στα τέλη του 2022.
Σε κάθε περίπτωση και οι δύο τομείς επενδύουν στην τεχνολογία και σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας γεγονός που τους επιτρέπει να αναλαμβάνουν έργα σε ολόκληρο το κόσμο από πελάτες κορυφαίες εταιρείες του ενεργειακού κλάδου: Η Σωληνουργεία Κορίνθου κέρδισε το έργο Λεβιάθαν από τη Chevron, καθώς και στη Χιλή το έργο για σωλήνες μεταφοράς αφαλατωμένου νερού για τα ορυχεία χαλκού της χώρας μήκους 220 χλμ. Τα καλώδια κέρδισαν από τη 50 Hertz έργα στη Γερμανία, από τον ΑΔΜΗΕ στην Ελλάδα, αλλά και το περίφημο έργο στην Ταιβάν για τη διασύνδεση υπεράκτιου αιολικού πάρκου.
Προοπτικές
Η διοίκηση της εταιρείας δεν έκρυψε την αισιοδοξία της για το μέλλον. Στα καλώδια υπάρχει ένα λαμπρό πεδίο με τη ζήτηση να αναμένεται να παραμείνει υψηλή τα επόμενα χρόνια λόγω των έργων της ενεργειακής μετάβασης. Αλλά και η Σωληνουργεία Κορίνθου επανήλθε σε θετικές ημέρες τόσο εξαιτίας της βελτίωσης του περιβάλλοντος της αγοράς όσο και εξαιτίας των προσπαθειών που έγιναν τα τελευταία χρόνια για βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εταιρείας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι όπως τόνισε η διοίκηση, το ανεκτέλεστο των 2 δις. δεν μπορεί να εκτελεστεί μέσα σε ένα χρόνο γεγονός που σημαίνει ότι η εταιρεία έχει διασφαλισμένη την λειτουργία των γραμμών της σε πλήρη δυναμικότητα για περισσότερο χρονικό διάστημα που φτάνει μέχρι και το 2024.
Επενδύσεις
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, η Ελληνικά Καλώδια έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ύψους 80 εκατ. ευρώ που εκτείνεται σε ορίζοντα διετίας για την επέκταση της Fulgor, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα έχει διπλασιάσει την δυναμικότητα σε υποβρύχια καλώδια. Με το πλάνο αυτό τα Καλώδια θα ενισχύσουν τη θέση τους στην ενεργειακή μετάβαση. Εκτός από τη μεγάλη επένδυση στα καλώδια, ο όμιλος Cenergy υλοποιεί επενδύσεις συντήρησης ύψους 45 – 50 εκατ. ευρώ άρα σε ετήσια βάση οι επενδύσεις φέτος θα φτάσουν τα επίπεδα των 90 εκατ. ευρώ.
ΗΠΑ
Σε ό,τι αφορά τέλος την επένδυση για τη δημιουργία γραμμής παραγωγής στις ΗΠΑ μαζί με την Orsted η διοίκηση ανέφερε ότι βρίσκεται σε ώριμες συζητήσεις για την τελική απόφαση. Τέτοιου είδους έργα είναι περίπλοκα και επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες, όπως οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις. Παράλληλα η επένδυση είναι συνδεδεμένη με τα έργα της Orsted στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, τα οποία παρουσιάζουν καθυστέρηση. Παρά την όποια μικρή χρονική υστέρηση, η διοίκηση εμφανίστηκε αισιόδοξη για την υλοποίηση της επένδυσης.