18.3 C
Athens
Friday, May 17, 2024
More

    ΙΕΛΚΑ: Οι Έλληνες καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες αλλάζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες

    Έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ)  αναδεικνύει τις σημαντικές αλλαγές που έχουν κάνει οι Έλληνες καταναλωτές στη διατροφή τους την τελευταία δεκαετία. Οι αλλαγές αυτές αφορούν τόσο τις δαπάνες όσο και την κατανάλωση των Ελλήνων.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα η κατά κεφαλήν δαπάνη σε είδη παντοπωλείου διαμορφώθηκε το 2022 στα 1.825 ευρώ μειωμένη κατά 5,8% σε σχέση με το 2009, που ήταν η πρώτη χρονιά της δημοσιονομικής κρίσης. Συγκριτικά με το 2021, η συνολική δαπάνη σε είδη παντοπωλείου αυξήθηκε κατά 3,10%. Αυτό αποδίδεται στον συνδυασμό των ανατιμήσεων και της μείωσης στον όγκο αγορών των νοικοκυριών. Από τα στοιχεία αυτά εκτιμάται ότι η συνολική δαπάνη των Ελλήνων για είδη παντοπωλείου το 2022 ανέρχεται σε 20,28 δισ. ευρώ, έναντι 22,10 δισ. ευρώ που ήταν το 2009. Στο συγκεκριμένο ποσό περιλαμβάνεται μόνο η δαπάνη των Ελλήνων καταναλωτών και αφορά μόνο τα είδη παντοπωλείου.

    Σε αυτή την έρευνα καταγράφονται οι αλλαγές στην χρηματική δαπάνη κατά κεφαλήν ανά κατηγορία την περίοδο 2009-2022 καθώς επίσης και οι αλλαγές στις ποσότητες που αγοράζονται και καταναλώνονται.

    Συγκεκριμένα τα στοιχεία της μηνιαίας χρηματικής δαπάνης παρουσιάζουν αύξηση στη δαπάνη των αγορών σε βασικές πηγές υδατανθράκων. Ενδεικτικά αύξηση 12% της δαπάνης για ψωμί και είδη αρτοποιίας. Επιπλέον δείχνουν μείωση της δαπάνης για πηγές πρωτεΐνης, μείωση της δαπάνης σε γαλακτοκομικά, μείωση της δαπάνης για ελαιόλαδο 17%, μείωση της δαπάνης για φρούτα 7%, για λαχανικά 43%, ενώ αύξηση σημειώνεται στα όσπρια κατά 44% και στους ξηρούς καρπούς κατά 48%. Τέλος, μείωση κατά 9% καταγράφεται στη δαπάνη για μη αλκοολούχα ποτά, αλλά αύξηση της δαπάνης για αλκοολούχα ποτά κατά 68%.

    Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της μηνιαίας κατανάλωσης σε ποσότητες τα οποία καταγράφουν μεγάλες μεταβολές πλέον σε επίπεδο διατροφής. Καταγράφεται σταθερή τάση στις κύριες πηγές υδατανθράκων με τη μηνιαία κατανάλωση κατά κεφαλήν σε ψωμί και είδη αρτοποιίας να παρουσιάζει μείωση κατά 6% σε περίπου 4 κιλά μηνιαίως. Επιπλέον, μείωση στην κατανάλωση των βασικών ζωικών πρωτεϊνών κατά περίπου 16%, με περίπου 1 κιλό λιγότερο κρέας μηνιαίως. Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν τα πουλερικά, τα οποία παρουσιάζουν αύξηση, όπως επίσης αύξηση σημειώνουν οι φυτικές πρωτεΐνες και ειδικά τα όσπρια.

    Παράλληλα μείωση σημειώνεται στα γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα στο φρέσκο γάλα κατά 41%. Μείωση επίσης παρατηρείται στην κατανάλωση ελαιόλαδου κατά περίπου 30%, μείωση στα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά κατά 15% περίπου με μείωση κατά 1 κιλό λιγότερο ανά μήνα τόσο σε φρούτα, όσο και σε λαχανικά. Παρόμοια μείωση και για τα μη αλκοολούχα ποτά με περίπου 1 λίτρο λιγότερο, αντιθέτως με τα αλκοολούχα ποτά που σημειώνουν αύξηση.

    Τέλος, αναφορικά με τη μέση τιμή που πληρώνει το καταναλωτής το 2022 συγκριτικά με το 2009, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στους ξηρούς καρπούς κατά 61%, στα μαρούλια κατά 64% και στον καφέ κατά 54%, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στο συντηρημένο γάλα (-18%), στα μεταλλικά νερά (-30%) και στα πουλερικά (-4%).

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα