Ξεκίνησε σήμερα η δεύτερη φάση της ρίψης στη θάλασσα των επεξεργασμένων υδάτων από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Η μακρά αυτή διαδικασία ξεκίνησε τον Αύγουστο, προκαλώντας την αντίδραση της Κίνας.
Η διαχειρίστρια εταιρεία του σταθμού, TEPCO ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου να ρίχνει στον Ειρηνικό Ωκεανό ποσότητες νερού που είχαν χρησιμοποιηθεί για να ψυχθούν οι τρεις αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Τα συγκεκριμένα ύδατα παρέμεναν για χρόνια αποθηκευμένα σε πελώριες δεξαμενές στο εργοστάσιο και πέρασαν από ειδική επεξεργασία για να αφαιρεθούν ραδιενεργές ουσίες, με την εξαίρεση του τριτίου.
Γι’ αυτό το λόγο η TEPCO διαλύει το τριτιούχο νερό σε θαλασσινό, προτού ρίξει τα χρησιμοποιημένα ύδατα στον ωκεανό, ώστε το επίπεδο ραδιενέργειας να μην ξεπερνά το όριο-στόχο των 1.500 Μπεκερέλ ανά λίτρο (Bq/L). Το όριο αυτό είναι 40 φορές χαμηλότερο από το ισχύον στην Ιαπωνία, και είναι επίσης επτά φορές χαμηλότερο από αυτό που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για το πόσιμο νερό (10.000 Bq/L).
Σημειώνεται πως η ρίψη των υδάτων έλαβε την έγκριση από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), κάτι που προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Ιαπωνία και στην Κίνα. Μετά από αυτό, η Κίνα ανέστειλε όλες τις εισαγωγές θαλασσινών προϊόντων από την Ιαπωνία.