20.6 C
Athens
Monday, May 20, 2024
More

    Η Βραζιλία έχει φθηνή αιολική ενέργεια και μια προνομιακή τοποθεσία για να συνεργαστεί με την Ευρώπη

    Οι θαμνώδεις εκτάσεις της Serra da Babilonia της βορειοανατολικής Βραζιλίας ή των λόφων της Βαβυλώνας, γεμάτες με φίδια και αρμαδίλους, είναι τόσο εντυπωσιακές όσο ένα εθνικό πάρκο πρώτης κατηγορίας. Είναι εδώ όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεταμορφώνουν τη Βραζιλία, και όπου η πράσινη οικονομία υδρογόνου της χώρας απογειώνεται.

    Η εταιρεία ανάπτυξης ανέμου Casa dos Ventos μόλις εγκατέστησε 80 τουρμπίνες. Οι πύργοι παράγουν αρκετή ενέργεια για μια μικρή πόλη, αλλά δεν είναι εκεί που πάει. Ο κύριος αγοραστής είναι η εταιρεία παραγωγής χημικών Unigel , η οποία θα τη χρησιμοποιήσει για να διασπάσει μόρια νερού και να παράγει υδρογόνο σε ένα λιμάνι στην ακτή της Bahia. 

    «Βλέπουμε τη Βραζιλία ως ηγέτη στην πράσινη οικονομία υδρογόνου για έναν κύριο λόγο: τη διαθεσιμότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Unigel, Luiz Felipe Fustaino. 

    Η Unigel θα μετατρέψει το υδρογόνο σε πράσινη αμμωνία, και θα γίνει ο πρώτος εξαγωγέας της Βραζιλίας. Η αμμωνία που παράγεται από άνθρακα ή φυσικό αέριο είναι μια από τις πιο κοινές βιομηχανικές χημικές ουσίες και χρησιμοποιείται για την παραγωγή λιπασμάτων , πλαστικών και υφασμάτων . 

    Η πράσινη αμμωνία επιτρέπει στη Βραζιλία να μεταφέρει την ανανεώσιμη ενέργεια της στον ευρύτερο κόσμο. Σε αντίθεση με την ηλεκτρική ενέργεια που βασίζεται σε γραμμές μεταφοράς, η αμμωνία μπορεί να ψυχθεί, να αποθηκευτεί και στη συνέχεια να αποσταλεί στους πελάτες. Το Casa dos Ventos αποτελεί μέρος ενός άλλου εγχειρήματος με εταίρους, όπως η TransHydrogen Alliance και το λιμάνι του Ρότερνταμ, για εξαγωγές ακόμη μεγαλύτερων όγκων στην Ευρώπη.

    Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις σε μια χώρα με υψηλά επιτόκια έξι ετών. Η αιολική και η ηλιακή δυναμικότητα αυξήθηκε κατά 260% από το 2017 έως το 2022 και συνεχίζει να αυξάνεται χάρη σε έργα όπως αυτά στο Babilonia.

    Η παγκόσμια ζήτηση για πράσινο υδρογόνο θα μπορούσε να τονώσει περισσότερη ανάπτυξη.

    Η παγκόσμια κατανάλωση υδρογόνου πρέπει να υπερπενταπλασιαστεί έως 500 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2050 προκειμένου οι παγκόσμιες εκπομπές να φτάσουν στο καθαρό μηδέν. 

    Εάν συμβεί το κύμα υδρογόνου, θα μεταμορφώσει μερικά από τα πιο δύσκολα στον καθαρισμό κομμάτια της παγκόσμιας οικονομίας, όπως η γεωργία, οι θαλάσσιες μεταφορές, η χαλυβουργία, η διύλιση πετρελαίου και ακόμη και η αεροπορία.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα