Μετά την ανακοίνωση του νέου Κυβερνητικού σχήματος και αφού ορκίστηκαν οι 300 νέοι βουλευτές και εκλέχτηκαν οι αντιπρόεδροι για το Κοινοβούλιο κάνουμε μια αποτίμηση για τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αποφάσεις που αποτυπώθηκαν στην επιλογή των νέων Υπουργών και Υφυπουργών αλλά και τις εφεδρείες στο μοίρασμα των ευθυνών για τα διαδικαστικά της Βουλής το πρωινό καφέ στο Μέγαρο αλλά και τις πρωτοβουλίες για τις σημαντικές αλλαγές , για τις οποίες δεσμεύτηκε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ας τα πάρουμε ανάποδα , αφού μεγάλη εντύπωση έκανε για τους καλά γνωρίζοντες τον Κυριάκο προσωπικά το γιατί άφησε απέξω την πρώτη του “ηγετική” ομάδα αν και αυτή τη φορά οι περισσότεροι εκλέχτηκαν βουλευτές ενώ όταν τους “διόριζε” , την προηγούμενη ολόκληρη 4ετία σε υπουργικούς θώκους ήταν εξωκοινοβουλευτικοί .
Ξεκινάμε με τον αγαπημένο των ΜΜΕ (αφού μοίρασε γη και ύδωρ σε χρήμα του κρατικού κορβανά με πακτωλό εκατομμυρίων) Εκπρόσωπο τύπου και αργότερα αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών (που επίσης διαχειριζόταν όλα τα χρήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση και εκεί μιλάμε για τριπλάσια ποσά εκατομμυρίων στους Δήμους), Στέλιο Πέτσα τον γνωστό ως κύριο “Λίστα Πέτσα”.
Ο Στέλιος Πέτσας ήταν εκ των εκπλήξεων της σύνθεσης του νέου υπουργικού συμβουλίου, η μη υπουργοποίηση, του αφού ήταν ένας εκ των σθενότερων συνεργατών Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που διέρρευσαν ένας λόγος που δεν επιλέχθηκε σε κάποια κυβερνητική θέση, οφείλεται στο γεγονός της επίσκεψης του στον Δήμαρχο Άργους – Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσο κατά την πρόσφατη περιοδεία «Πέτσα – Αυγενάκη» στην Αργολίδα.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης των δύο στελεχών, είχε «απαγορευθεί» η όποια συνάντηση με δημάρχους της περιοχής, κάτι που ο κ. Πέτσας φαίνεται να ξέχασε, λόγω της στενής φιλίας του με τον κ. Καμπόσο. Δεν δίστασε δε, να εξάρει σε δηλώσεις του, ξεχνώντας μάλλον την επίσημη θέση του κόμματος, τις δράσεις του.
Υπενθυμίζεται πως Δημήτρης Καμπόσος ετέθη εκτός κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στις 8 Ιουνίου 2018 λόγω εκφράσεών του για τον Γιάννη Μπουτάρη. Έχει επικριθεί επίσης για το ότι ξοδεύτηκε δημόσιο χρήμα για να του απονεμηθούν βραβεία από τον οργανισμό πώλησης βραβείων Europe Business Assembly.
Αλλά από την άλλη πως να το “φάμε” ως κύριο λόγο αφού και ο Αυγενάκης ήταν μαζί του και ανέλαβε το Υπερ- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ομολογουμένως, μια ακόμα έκπληξη του Μητσοτάκη με μεγάλη και σπουδαία αναβάθμιση για τον αποτυχημένο πρώην υφυπουργό αθλητισμού, αφού την περίοδο που διετέλεσε υφυπουργός δεν υπήρχε άνθρωπος του αθλητισμού και όχι μόνο, που να μην είχε κάτι αρνητικό να του προσάψει.
Πάμε στο μπλοκ “Καρατζαφερικών” , ξεκινώντας από τον πρώην Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη που έμεινε τελείως εκτός και κρίθηκε ως λίγος κατά την περίοδο της θητείας του από τον Μητσοτάκη αφού τον έστειλε στον πάγκο του rotation όπως ο ίδιος αποκάλεσε τις νέες του επιλογές. Από την άλλη μεγάλη υποβάθμιση είχε και ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης . Τον οποίο “τιμητικά” αποστράτευσε δίνοντας του ένα μη παραγωγικό και άνευ αντικειμένου χαρτοφυλάκιο ως Επικρατείας .
Τον δε Άδωνη Γεωργιάδη τον έβαλε στο πιο μισητό Υπουργείο ξεκάθαρα για λόγους που θα καταλάβουμε στην πορεία της εξέλιξης αυτής της Κυβέρνησης για μια από τις πιο δύσκολες αποστολές με την αρνητική όμως έννοια αφού θα έχει μπροστά του να διαχειριστεί όλα τα προαπαιτούμενα που δεν ολοκλήρωσε ο πρώην υπουργός (βαδίζοντας εκ του ασφαλούς).
Αλγεινή εντύπωση για τους πρώην Υπουργούς : Εθνικής Άμυνας , Νίκο Παναγιωτόπουλο, Δικαιοσύνης , Κώστα Τσιάρα, Ναυτιλίας , Γιάννη Πλακιωτάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά , Υποδομών , Κώστα Καραμανλή, που δεν αξιοποιήθηκαν ενώ για τέσσερα χρόνια ήταν στο τιμόνι σοβαρότατων πόστων από κάθε άποψη και κρίθηκαν ως ακατάλληλοι και πήγαν πάγκο και αυτοί.
Σήμερα όμως έχουν Υπουργικό πόστο με μεγάλη αναβάθμιση οι Σκυλακάκης ως Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας , Κώστας Σκρέκας από την «ηλεκτρική» καρέκλα του υπουργού Ενέργειας κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης στη θέση του υπουργού με ευθύνη αφενός δύο απ’ τους κρίσιμους πυλώνες για την οικονομική ανάπτυξη, τις επενδύσεις και το επιχειρείν, αφετέρου τη μάχη κατά της ακρίβειας στο ράφι των σούπερ μάρκετ και των πάγκων της λαϊκής.
Ο Κώστας Σκρέκας πέρασε δια πυρός και σιδήρου απ’ το υπουργείο Ενέργειας αντιμετωπίζοντας την κρίση κερδίζοντας έτσι και το «διαβατήριο» για την κυβερνητική αναβάθμιση.
Η πρώην Γενική Γραμματέας αντίστοιχα του Υπουργείου Ενέργειας στην προηγούμενη Κυβέρνηση ΝΔ Αλεξάνδρα Σδούκου χωρίς να ιδρώσει για την ψήφο των πολιτών και σύμφωνα με έγκυρες πηγές του pointmedia, ήταν στα κάγκελα του Μαξίμου ζητώντας επίμονα την υπουργοποίηση της αλλά μόνο στο συγκεκριμένο Υπουργείο .
Το Υπουργείο Ενέργειας . Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε έρθει σε μεγάλη ρήξη με τον πρώην Υπουργό Κώστα Σκρέκα ειδικά με τις συναντήσεις στο εξωτερικό, την περίοδο την ενεργειακής κρίσης που η ίδια επιδείκνυε ηγετικές τάσεις και μάλιστα, χωρίς να είναι απόλυτου αρμοδιότητας δικής της , είχε πρωτοβουλίες ταξιδιών αντί του Υπουργού κάτι που καθόλου δεν άρεσε στον πρώην Υπουργό Ενέργειας και είχε εκφράσει τα παράπονα του πολλάκις …
Εμείς εκτιμούμε ότι ο Πρωθυπουργός για να κάνει τις αλλαγές που έκανε και να πάρει τις συγκεκριμένες αποφάσεις σημαντικό ρόλο έπαιξε αν οι πρώην Υπουργοί που άφησε απέξω για αυτόν χρεώθηκαν ως αποτυχημένοι ή πετυχημένοι αυτοί που αναβάθμισε.
Όμως υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση ξεκάθαρα δική μας.
Μήπως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τους υπερ εκτιμημένους της προηγούμενης “σεζόν” Κυβέρνησης ΝΔ, τους είδε να παραψηλώνουν ,στο μπόι, και είπε να τους κόψει λίγο τον αέρα της σιγουριάς που ο ίδιος τους χάρισε απλόχερα .
Άλλωστε κάποιοι από αυτούς όπως μας εμπιστεύτηκε πηγή από τα εσωτερικά δωμάτια του Μαξίμου, ξεκίνησαν ως ερασιτέχνες στο άλμα εις μήκος και γίναν πρωταθλητές στίβου, με “πηδήματα” Τεντόγλου .