Κάτω από τα 40 ευρώ ανά MWh η τιμή του φυσικού αερίου όπως αποτυπώνεται με το συμβόλαιο TTF στην αγορά της Ολλανδίας. Χθες η τιμή του ήταν στα 38,30 ευρώ ανά MWh . Όμως οι χαμηλές τιμές του Φ/Α δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής του Χρηματιστηρίου Ενέργειας .Για σήμερα Τρίτη 21 Μαρτίου η τιμή διαμορφώθηκε στα 133,93 ευρώ ανά MWh.
Οι μονάδες φυσικού αερίου συμμετείχαν σε ποσοστό 31% της παραγωγής ενέργειας. Οι εισαγωγές ρεύματος ανήλθαν στο 34%, οι ΑΠΕ έδωσαν το 17% και οι λιγνίτες της ΔΕΗ το 10% .
Οι μεγάλες εισροές ενέργειας έγιναν διότι οι τιμές των εγχώριων παραγωγών ήταν υψηλότερες με αποτέλεσμα ο διαχειριστής ο ΑΔΜΗΕ να αγόρασε ρεύμα από τις γειτονικές χώρες. Οι υψηλές χονδρεμπορικές τιμές της Αθήνας , κρατούν ψηλά και τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος διότι οι παραγωγοί ως πωλητές ζητούν υψηλές τιμές από τους προμηθευτές ενέργειας που αγοράζουν ρεύμα για να το δώσουν στον τελικό καταναλωτή που είναι το νοικοκυριό και η επιχείρηση.
Μέσα στον Μάρτιο χάρη στις ΑΠΕ και κυρίως τις ανεμογεννήτριες έριξαν την χονδρεμπορική τιμή κάτω από τα 90 ευρώ ανά Mwh και συγκεκριμένα στα 85 ευρώ στις 13 Μαρτίου. Οι προμηθευτές μετά τις κρατικές επιδοτήσεις κρατούν τα τιμολόγια ρεύματος πάνω από 0,15 ευρώ ανά KWh και φτάνουν έως τα 0,25 ευρώ ανά KWh.
Στη συνείδηση των καταναλωτών θεωρούν ως ικανοποιητική την τιμή των 0,16 λεπτών έως 0,20 ευρώ ανά KWh ενώ ξεχνούν ότι πριν την ενεργειακή κρίση και την βίαιη άνοδο της τιμή του Φ/Α η μέση τιμή ενός τιμολογίου ρεύματος ήταν στα 0,080 λεπτά ανά KWh . Έτσι τα τρέχοντα επίπεδα τιμών κινούνται άνω του 100%. Το τέχνασμα παραμονής των υψηλών τιμών των προμηθευτών οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο ΥΠΕΝ το οποίο ανακοινώνει την επιδότηση μετά τις ανακοινώσεις των τιμολογίων ρεύματος των προμηθευτών ενέργειας μειώνοντας τον ανταγωνισμό.
Τίμος Δούσμανης dousmanhs@pointmedia.gr