24.5 C
Athens
Friday, May 3, 2024
More

    Η τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη κατά της ανεργίας

    Η ΔΥΠΑ εντάσσει την τεχνητή νοημοσύνη στην εργαλειοθήκη της για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αποτελεσματική κατάρτιση του εργατικού δυναμικού στις δεξιότητες του μέλλοντος.

    Σε μια εποχή που οι ψηφιακές δεξιότητες εξελίσσονται στο «ιερό δισκοπότηρο» εργοδοτών και εργαζομένων, η ΔΥΠΑ, μπαίνοντας και η ίδια σε μια νέα εποχή εξωστρέφειας, φιλοδοξεί να ανοίξει, με τη συνδρομή πόρων 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και μέσω συνεργασιών με κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες, ένα παράθυρο στο μέλλον της κατάρτισης.

    Σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΑ, κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη, η ανταπόκριση των πολιτών στα νέα καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης που τρέχει η ΔΥΠΑ είναι κάτι παραπάνω από θετική. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη με την έναρξη της δράσης για την επιμόρφωση με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (Personalization of Training and Education) σημειώθηκε ρεκόρ αιτήσεων.

    «Η ανταπόκριση σε αυτήν τη νέα μας πρωτοβουλία ήταν εντυπωσιακή. Μόνο τα δύο πρώτα 24ωρα από την ώρα που βγήκε το πρόγραμμα στον αέρα, οι αιτήσεις για 100 θέσεις ανέργων, άνω των 18 ετών, ξεπέρασαν τις 1.500. Το γεγονός αυτό σχεδόν μας “υποχρεώνει” να εστιάσουμε τις δράσεις και τα προγράμματα μας στην καλλιέργεια δεξιοτήτων που απηχούν τις ανάγκες του μέλλοντος», υπογραμμίζει ο κ. Πρωτοψάλτης.

    «Είναι προφανές πως οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα στους τομείς της οικονομίας και της εργασίας σε παγκόσμια κλίμακα. Υπό αυτό το πρίσμα, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η έγκαιρη ενδυνάμωση του πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας με τις κατάλληλες δεξιότητες, ώστε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις που δημιουργεί για την αγορά εργασίας η έλευση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης», σημειώνει ο διοικητής της ΔΥΠΑ.

    Και προσθέτει: «Για να αντιληφθούμε την κρισιμότητα της εκπαίδευσης και ειδικά των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού σε αυτό το νέο περιβάλλον, αρκεί να ανατρέξουμε στην Έκθεση για το Μέλλον της Εργασίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (Future of Jobs Report 2023), σύμφωνα με την οποία στα επόμενα 5 χρόνια το 44% των βασικών δεξιοτήτων των εργαζομένων αναμένεται να τροποποιηθούν. Και για να απαντήσω πιο συγκεκριμένα στο ερώτημά σας, με δεδομένο ότι στην Ελλάδα μέχρι πρότινος η “ψηφιακή ωριμότητα” ήταν περιορισμένη, το “κλειδί” για να “εισάγουμε” τους εργαζόμενους μας στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα είναι η συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση.

    Επενδύουμε στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων, που θα αντικατοπτρίζουν τις εξελίξεις στον κόσμο της εργασίας, εδραιώνοντας τον κυρίαρχο ρόλο της ΔΥΠΑ στον τομέα της απασχόλησης. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Επενδύοντας σε συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα με καινοτόμο πρόσημο, που θα συμβάλλουν στην όσο το δυνατόν ταχύτερη προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Αποτελεί πεποίθησή μου πως καθώς η τεχνολογική εξέλιξη συνεχίζεται, η ικανότητά μας να προσαρμόζουμε και να ενσωματώνουμε αυτές τις καινοτομίες στη ζωή μας θα καθορίσει το μέλλον της κοινωνίας μας».

    Αναφερόμενος στις σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας που έχει συνάψει μέχρι σήμερα η ΔΥΠΑ, ο κ. Πρωτοψάλτης σχολιάζει: «Η συνεργασία μας με το ΕΚΠΑ για το πρόγραμμα που προαναφέραμε έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς καινοτόμων συμπράξεων, όπως είναι οι συνέργειές μας με τις κορυφαίες παγκοσμίως εταιρείες τεχνολογίας και εκπαίδευσης (Google, Microsoft, Amazon, Coursera, Huawei), που αφενός παρέχουν στους πολίτες ένα πρωτόγνωρο εύρος δυνατοτήτων κατάρτισης, αφετέρου σε εμάς την τεχνογνωσία για να εξελίσσουμε διαρκώς νέες, πιο προηγμένες υπηρεσίες και εργαλεία αναβάθμισης δεξιοτήτων».

    Όπως προσθέτει: «Ήδη με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 1 δισ. ευρώ, έχουμε υλοποιήσει προγράμματα κατάρτισης, μέσω των οποίων ήδη περισσότεροι από 220.000 πολίτες έχουν αναβαθμίσει τις δεξιότητές τους, ενώ με τους νέους κύκλους προγραμμάτων μέχρι το 2025 συνολικά 500.000 ωφελούμενοι θα έχουν πιστοποιηθεί σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες».

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα