Όταν η εταιρεία OpenAI έβγαζε στον «αέρα» του Διαδικτύου το ChatGPT ήταν Νοέμβριος του 2022. Προφανώς η εταιρεία το ήλπιζε, σίγουρα όμως δεν περίμενε ότι τόσο γρήγορα θα προκαλούσε «σεισμό» στους γίγαντες του Ίντερνετ, καθώς, ούτε λίγο ούτε πολύ, έρχεται για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε, ως σήμερα, το Διαδίκτυο.
Το ChatGPT είναι μια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης –chatbot, που επιτρέπει δηλαδή διάλογο με ερωτήσεις και απαντήσεις. Με απλά λόγια, η εφαρμογή αυτή, λειτουργεί ως εξής: Σε αντίθεση με τη μηχανή αναζήτησης, ο χρήστης κάνει την ερώτησή του στο ChatGPT και δεν λαμβάνει παραπομπές σε σχετικούς ιστότοπους, αλλά μια πρωτότυπη απάντηση. Η απάντηση έρχεται από αυτά που έχει «διαβάσει» και «μάθει» το ρομπότ το οποίο μιμείται έναν άνθρωπο- συνομιλητή.
Η εφαρμογή έγινε εν ριπή οφθαλμού δημοφιλέστατη. Μέσα σε μόλις 5 μέρες, το χρησιμοποιούσαν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι -και για να καταλάβουμε πόσο φρενήρης είναι η ανάπτυξή της, αρκεί να θυμηθούμε ότι το Facebook χρειάστηκε 10 μήνες στα πρώτα του βήματα για να συγκεντρώσει τον ίδιο αριθμό χρηστών.
Μαθητές, φοιτητές, αλλά και δημοσιογράφοι, έσπευσαν στην εφαρμογή με ερωτήματα, παίρνοντας ως απαντήσεις κείμενα τα οποία έμοιαζαν να είναι γραμμένα από ανθρώπινα χέρια. Τα πρώτα σχόλια ήταν διθυραμβικά και, η αλήθεια είναι ότι ίσως να είχε ήδη επικρατήσει των μηχανών αναζήτησης εάν δεν “έπεφτε” τόσο συχνά.
Όμως η άλλη αλήθεια είναι πως το ChatGPT έχει εντυπωσιακές δυνατότητες. Μπορεί να δώσει απαντήσεις, να ανακαλέσει προηγούμενες συζητήσεις, να βελτιώσει εφαρμογές, να συνθέσει μουσική, μέχρι και να γράψει ποιήματα. Όχι ότι δεν έχει ελαττώματα.
Πολλές φορές μπορεί να αναλάβει… υπερβολική πρωτοβουλία και να δώσει λανθασμένες απαντήσεις και, ίσως το πιο επικίνδυνο, ότι έχει γίνει ήδη αγαπημένη εφαρμογή για τους απατεώνες που ασχολούνται με το phising, καθώς συνθέτει πιστευτά κείμενα γι’ αυτούς.
Έχει όμως περισσότερα προτερήματα. Στελέχη του χώρου της τεχνολογίας εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους, κάνοντας λόγο για το μέλλον και για «ιστορικές στιγμές». Πολλοί, μάλιστα, σύγκριναν το ντεμπούτο της πιο εξελιγμένης εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης με το ντεμπούτο του iPhone, το 2007. Οι χρηματοδότες της OpenAI, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι δισεκατομμυριούχοι Ίλον Μασκ, Σαμ Άλτμαν, Ίλια Σούτσκεβερ, Τζον Σούλμαν, Γκρέγκ Μπρόκμαν, νιώθοντας δικαιωμένοι, δεσμεύθηκαν να επενδύσουν τουλάχιστον 1 δισεκατ. δολάρια στην εφαρμογή.
Το μεγαλύτερο βήμα, ωστόσο, έγινε από τη Microsoft, η οποία ανακοίνωσε ότι εκκινεί ένα πολυετές επενδυτικό πρόγραμμα στη μητρική και κατασκευάστρια εταιρεία του ChatGPT, OpenAI.
Το πρόγραμμα, κατά πληροφορίες, κυμαίνεται περί τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια και, αν «μεταφράσουμε» την ανακοίνωση της Microsoft ότι η ανανέωση της συνεργασίας (επένδυε σε αυτή από το 2019) «θα επιταχύνει τις ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη και θα βοηθήσει και τις δύο εταιρείες να προωθήσουν εμπορικά προηγμένες τεχνολογίες στο μέλλον», είναι σαφές πως οι φήμες που τη θέλουν να προσθέτει το ChatGPT στο Bing, αληθεύουν.
Την ίδια ώρα, στα κεντρικά γραφεία του αδιαφιλονίκητου ηγέτη των μηχανών αναζήτησης, Google, επικρατούσε πανικός. Συσκέψεις επί συσκέψεων με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων, που κατέληγαν στο ίδιο αποτέλεσμα: Παρότι η Google διαθέτει παρόμοιες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, ο ρυθμός με τον οποίο κερδίζει φήμη το ChatGPT, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην core δραστηριότητά της.
Η… απελπισία του διευθύνοντα συμβούλου της Google, Σουντάρ Πιτσάι, είναι τέτοια που αναγκάστηκε να προσφύγει σε δύο ιδιοφυίες που έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια από την ενεργό δράση.
Ο λόγος για τον Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, ιδρυτές της Google και μεγαλομετόχους της μητρικής εταιρείας, Alphabet Inc, οι οποίοι καλούνται να «βάλουν πλάτη» για το… αυτονόητο: Πώς θα «προλάβει» η Google τη Microsoft και το ChatGPT με δική της τεχνολογία και πώς θα διασώσει τη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης του πλανήτη.
Η απάντηση αναμένεται να έρθει με μια «καταιγίδα» εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης από τη Google, αρχής γενομένης από το Google Search το οποίο θα αποκτήσει και ΑΙ έκδοση.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κοινό μυστικό ότι στην Alphabet εργάζονται νυχθημερόν για την παρουσίαση εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, από ένα πρόγραμμα ΑΙ το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για να δημιουργούν δικά τους ΑΙ, ως μια εφαρμογή για τη δοκιμή πρωτοτύπων προϊόντων, τη δημιουργία εικόνων και τη δημιουργία εφαρμογών για κινητά.
Ο κύβος ερρίφθη. Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ήδη εδώ…