Η πρόοδος στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας σε ένα σημαντικό απόθεμα αργού που κατέχει η Τεχεράνη, το οποίο θα μπορούσε να αποσταλεί γρήγορα στους αγοραστές σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, περίπου 93 εκατ. βαρέλια ιρανικού αργού και συμπυκνώματος είναι επί του παρόντος αποθηκευμένα σε πλοία στον Περσικό Κόλπο, στα ανοικτά της Σιγκαπούρης και κοντά στην Κίνα, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης πλοίων Kpler, ενώ η Vortexa Ltd. εκτιμά τα αποθέματα σε 60 έως 70 εκατ. βαρέλια. Επιπλέον, υπάρχουν μικρότερες ποσότητες σε χερσαίες δεξαμενές.
Η πιθανή πλήρης επανεισδοχή του Ιράν στην παγκόσμια αγορά αργού, με την πιθανή άρση των αμερικανικών κυρώσεων, έρχεται σε μια περίπλοκη στιγμή για τους traders, καθώς υπάρχει η αντίστροφη μέτρηση για τους πολύ αυστηρότερους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ροές ρωσικού αργού από τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της αντίδρασης του μπλοκ κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Επιπλέον, η πώληση-μαμούθ της κυβέρνησης Μπάιντεν από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου θα λήξει τον Οκτώβριο.
Η πιθανή επιστροφή των ιρανικών βαρελιών στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου -τόσο από τις ποσότητες που βρίσκονται σε πλωτή αποθήκευση όσο και μακροπρόθεσμα- έχει επιρεάσει τις τιμές των futures τις τελευταίες εβδομάδες, αντισταθμίζοντας τα σημάδια στενότητας αλλού.
Το επίκεντρο για τους διπλωμάτες είναι η αναβίωση μιας πολυεθνικής συμφωνίας που περιόριζε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των σχετικών κυρώσεων, μεταξύ άλλων για τις ροές πετρελαίου.
Η αρχική συμφωνία κατέρρευσε μετά την εγκατάλειψή της από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ έστειλαν την απάντησή τους στην τελευταία πρόταση, ενισχύοντας τις εικασίες ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σύντομα, αν και η Τεχεράνη δήλωσε την Κυριακή ότι οι ανταλλαγές θα συνεχιστούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Από τότε που ο πρώην πρόεδρος Τραμπ σταμάτησε να χορηγεί εξαιρέσεις για την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου μετά τις αμερικανικές κυρώσεις, οι ημερήσιες αποστολές του Ιράν διατηρούνται σε περίπου 1 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την Έμα Λι, αναλύτρια της Vortexa. Η Κίνα παρέμεινε μεταξύ των κορυφαίων αγοραστών, καθώς άλλα έθνη υποχώρησαν.
Μακροπρόθεσμα, μετά την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας και την αποστολή των υπεράκτιων φορτίων, το Ιράν θα επιδιώξει να ανοικοδομήσει την παραγωγή και να εντείνει τις υπερπόντιες πωλήσεις.
Η Goldman Sachs Group Inc., η οποία είναι επιφυλακτική για μια σημαντική πρόοδος στη συμφωνία στο εγγύς μέλλον, δήλωσε ότι ακόμη και αν επιτευχθεί, οι αποστολές δεν θα αρχίσουν πριν από το 2023, σύμφωνα με σημείωμα.
Ενώ το Ιράν μπορεί να στοχεύσει να καλύψει το κενό που άφησε η Ρωσία στην Ευρώπη, δηλαδή στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και ακόμη και την Τουρκία, η Τεχεράνη θα προσπαθήσει επίσης να ανακτήσει μερίδιο στην πολύτιμη ασιατική αγορά, ακόμη και αν χρειαστεί να γλυκάνει τους όρους, δήλωσε ο Driscoll.