Η συχνότητα, των «κρουσμάτων» υποκλοπής μέσω καμερών έχει θορυβήσει τόσο τις εθνικές κυβερνήσεις, όσο και το διεθνή Τύπο την τελευταία διετία, και σε αυτό δεν μπορεί να εξαιρεθεί η Αθήνα. Η ελληνική πρωτεύουσα μετρά αρκετά πλέον περιστατικά «μόλυνσης» τον ιό των κρυφών καμερών.
Την νομική οδό επέλεξε προ ημερών μια νεαρή γυναίκα για να υπερασπιστεί τα προσωπικά της δεδομένα, καθώς διαπίστωσε την ύπαρξη εγκατεστημένου συστήματος παρακολούθησης σε διαμέρισμα που είχε νοικιάσει για 15 ημέρες στο κέντρο της Αθήνας, κάνοντας χρήση της πλατφόρμας Booking.
Eπιτήδειοι εκμεταλλεύονται, το νομικό κενό ως προς τον έλεγχο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στις πλατφόρμες εκμίσθωσης χώρων, όπως η Booking ή η Airbnb, τοποθετώντας κρυφές κάμερες καταγραφής.
«Θα πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ τα δωμάτια που πηγαίνουμε, ακόμη και σε ξενοδοχεία και τα μάτια μας να «σκανάρουν» τους πίνακες, τα κάδρα, τα σημεία που μπορεί μια κάμερα να καρφιτσωθεί» εξηγεί ο Μανόλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας. Πρόκειται για μια αθέατη για τους πολλούς, αλλά εξαιρετικά προσοδοφόρα βιομηχανία για αρρωστημένα μυαλά.