«Φτερό στον άνεμο» η προστασία των καταναλωτών της ενέργειας από τον θεματοφύλακα με αρμοδιότητα να υπερασπίζεται τα δίκαια των νοικοκυριών έναντι των αυθαιρεσιών των προμηθευτών ενέργειας.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας απεμπολή μία από τις βασικές αρμοδιότητες που τις έχει παραχωρήσει η Ελληνική Δημοκρατία αφού έχει αδρανοποιήσει το σύνολο των εργαλείων που έχει στην κατοχή της.
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ Αθανάσιος Δαγούμας , άφησε να εξελιχθεί σε εκτελεστικό όργανο του ΥΠΕΝ και του υπουργού Κώστα Σκρέκα , όταν σε διάστημα οκτώ μηνών αναλαμβάνει αποστολές υπολογισμού των κερδών των παραγωγών ενέργειας και από σήμερα θα ασχοληθεί με τα κέρδη των προμηθευτών ενέργειας.
Τα συμπεράσματα της ΡΑΕ για τα κέρδη των παραγωγών δεν έχουν γίνει αποδεκτά από τα κόμματα της Βουλής τα οποία τα θεωρούν πολύ κατώτερα των πραγματικών με τη ΡΑΕ να τα προσδιορίζει στα 355 εκατ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ασκήσει κριτική στη ΡΑΕ και στον πρόεδρο Αθανάσιο Δαγούμα , διότι ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα , Νίκος Φαραντούρης και σύμβουλος στα θέματα ενεργείας συνδέεται με στενή φιλία με τον πρόεδρο της ΡΑΕ, με αποτέλεσμα να του εξασφαλίζει ασυλία από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση τον αξιολογεί έως έναν χρήσιμο συνεργάτη παρότι ο κ Δαγούμας εκτελεί τα καθήκοντα του προέδρου μιας Ανεξάρτητης Αρχής.
Η νέα αποστολή του προέδρου Αθανασίου Δαγούμα είναι να υπολογίσει τα υπερ έσοδα ή αλλιώς τα κέρδη των προμηθευτών από τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος .
Η τροπολογία υπονομεύει την έρευνα της ΡΑΕ
Οι παγίδες που έβαλε το ΥΠΕΝ στη ΡΑΕ είναι πολλές με σκοπό να διασφαλίσει ότι η μελέτη υπολογισμού των εσόδων θα είναι μικρής έκτασης διότι δεν πρέπει να …ανησυχήσουν οι προμηθευτές ενέργειας.
Το άρθρο 1 της τροπολογίας ορίζει τους συντελεστές για τον υπολογισμό των υπερβαλλόντων εσόδων . Αναγνωρίζεται από τη νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΕΝ το εύλογο μέγιστο περιθώριο κέρδους του προμηθευτή, λαμβάνοντας τις απώλειες συστήματος, το λειτουργικό κόστος και τις επισφάλειες, όπως καθορίζεται σε κοινή απόφαση.
Να σημειωθεί ότι οι απώλειες του ηλεκτρικού συστήματος ανέρχονται στο 10% της κατανάλωσης ενέργειας , που πληρώνεται από τα νοικοκυριά μέσα από την έκδοση των τιμολογίων. . Το κόστος ανά μήνα ανέρχεται στα 40 ευρώ ανά MWh και υπολογίζεται στο τελικό λογαριασμό.
Είναι απορίας άξιον πως θα το υπολογίσει η ΡΑΕ όταν πληρώνεται από το νοικοκυριό.
Η εξίσωση προβλέπει και το λειτουργικό κόστος. Οι προμηθευτές ενέργειας δουλεύουν με ελάχιστο προσωπικό που δεν ξεπερνά τα 15 άτομα. Όλη η δουλειά γίνεται μέσα από αντίστοιχα PC ενώ το δίκτυο μεταφοράς είναι έτοιμο από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Όμως ο προμηθευτής έχει ανάγκη από σημαντικά κεφάλαια διότι προπληρώνει την αγορά ενέργειας ενώ δεν ξέρει αν θα πληρωθεί από τους πελάτες τους.
Το ΥΠΕΝ για να κατεβάσει το πήχη των προσδοκιών υπολογίζει στην ανάκτηση των υπερ εσόδων και τις επισφάλειες δηλαδή τους ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος.
Ακόμη κρίσιμο μέγεθος είναι το εύλογο περιθώριο κέρδους το οποίο δεν προσδιορίζεται με αποτέλεσμα η ΡΑΕ να το διαμορφώσει κατά περίπτωση.
Τα τρικ της τροπολογίας για την απομείωση των προσδοκιών με την εκκίνηση της έρευνας εντοπίζεται και στην επιβολή της Εύλογης Μέγιστη Τιμή Λιανικής (Ε.Μ.Τ.Λ.), και το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Η φράση «Εύλογη» είναι περιττή διότι όλοι γνωρίζουν ποια είναι η τιμή χρέωσης της MWh που ανακοινώνεται κάθε 20 του μήνα και ισχύει για τον επόμενο μήνα. Οι αναφορές στην τροπολογία για μέση τιμή χρέωσης και «εύλογη» είναι στάχτη στα μάτια των καταναλωτών και η απόκρυψη των καθαρών κερδών των προμηθευτών ενέργειας.
Πάντως οι προμηθευτές θα δυσκολευτούν να αποκρύψουν τα καθαρά κέρδη παρά τις όποιες προσπάθειες του ΥΠΕΝ διότι οι οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών στο τέλος της ημέρας θα φέρουν την υπογραφή των ορκωτών λογιστών για την οικονομική χρήση του 2022.
Η τροπολογία στην ουσία βάζει τα δύο πόδια της ΡΑΕ σε έναν παπούτσι που είναι η προστασία των προμηθευτών ενέργειας ενώ το άλλο «πόδι» που είναι η προστασία των καταναλωτών ,αναζητείται. . Τα κέρδη των προμηθευτών είναι πολλαπλάσια των κερδών σε σχέση με αυτά των παραγωγών ενέργειας , τα οποία αν επιστραφούν στα νοικοκυριά θα έχουν μηδενικά τιμολόγια για τους επόμενους 4 και 5 μήνες.
Τίμος Δούσμανης
PointMedia.gr