Ο λόγος για τη συνάντηση του ελληνικής καταγωγής Τζέιμι Ντίμον, επικεφαλή της JP Morgan, της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ, με κεφαλαιοποίηση 420 δισ δολάρια και του Χάρη Καρώνη της ελληνικής Viva Wallet, που μετρά μόλις 22 χρόνια ζωής αλλά έχει καταφέρει να φέρει τα πάνω κάτω στις ηλεκτρονικές πληρωμές μικρών επιχειρήσεων στην Ευρώπη.
Οι business ένωσαν αυτούς τους δύο …κόσμους, αφού η JP Morgan θα εξαγοράσει το 49% της Viva Wallet. Μια συναλλαγή που αποτιμά το 100% της Viva Wallet κοντά στα 2 δισ. ευρώ και τη μετατρέπει αυτόματα σε μονόκερο (εταιρείες start up με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολαρίων).
Ηταν αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη όταν κυκλοφόρησε στη αγορά η πληροφορία ότι ο αμερικάνικος τραπεζικός κολοσσός της JP Morgan ενδιαφερόταν να αποκτήσει συμμετοχή στην ανερχόμενη ελληνική εταιρεία ψηφιακών συναλλαγών Viva Wallet. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως η JP Morgan αποτιμούσε τη Viva Wallet πάνω από 1,5 δισ. ευρώ! Την ίδια ώρα ο ιδρυτής και μεγαλύτερος μέτοχος της Viva Χάρης Καρώνης υποστήριζε σε όποιον τον ρωτούσε ότι δεν πουλάει, καθώς οι προοπτικές της εταιρείας του αξίζουν ακόμη μεγαλύτερης αποτίμησης.
Το χρυσοφόρο deal έκλεισε πριν από τρεις ημέρες έχοντας λίγο -πολύ τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Η JP Morgan απέκτησε το 49% της Viva Wallet από τρεις μετόχους μειοψηφίας (το Ηedosophia Fund 25%, το Family Office της Μαριάννας Λάτση 14% και την Deca του Δημήτρη Δασκαλόπουλου 10%). Eπίσης, οι ιδρυτικοί μέτοχοι της Viva Xάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας διατηρούν το πλειοψηφικό πακέτο του 51% και συνεχίζουν να «τρέχουν» την εταιρεία.
Επίσημη πληροφόρηση για την αποτίμηση της συναλλαγής δεν υπάρχει, αλλά όλα συγκλίνουν πως η JP Morgan αποτίμησε μετοχές και (τα λιγοστά) δάνεια στα 2 δισ. ευρώ! Aυτό σημαίνει πως τα τρία funds εισέπραξαν αθροιστικά περίπου 1 δισ. ευρώ, αποκομίζοντας τεράστιες υπεραξίες από την ημέρα που αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν την εταιρεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η επένδυση της Μαριάννας Λάτση στη Viva Wallet δεν ξεπερνούσε τα 6 εκατ ευρώ και της Deca τα 15 εκατ. ευρώ. Αν επαληθευτούν οι παραπάνω αποτιμήσεις το family office της κυρίας Λάτση εισέπραξε για να αποχωρήσει από τη Viva περίπου 260 εκατ ευρώ και η Deca 190 εκατ ευρώ.
Οσο για τους ιδρυτικούς μετόχους, με την παραπάνω συναλλαγή πιστοποίησαν ότι οι μετοχές που κατέχουν αξίζουν περί το 1 δισ. ευρώ, κάτι που θα αξιοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές τους κινήσεις.