Αναφορές στους διαχρονικά στενούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, το καθήκον αμφοτέρων να υπερασπίζονται τα δημοκρατικά ιδεώδη, την άνευ όρων στήριξη της Ουκρανίας έναντι του Ρώσου εισβολέα, αλλά και αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία χωρίς να την κατονομάζει τόσο για την παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο, όσο και την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό.
Αυτά εμπεριείχε η ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε, χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια του Αμερικανικού Κογκρέσου. Ο κ. Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μίλησε στο Κογκρέσο. Πριν την ομιλία είχε προηγηθεί συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην οποία, μεταξύ των άλλων, παραβρέθηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.
Προσευχή πριν την έναρξη της ομιλίας στο Κογκρέσο
Πριν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ανέγνωσε προσευχή στην οποία ανέφερε:
“Ιδιαίτερες ευχαριστίες σήμερα στον Παντοδύναμο Θεό, για την προνοϊκή αγάπη που ένωσε τις δύο Δημοκρατίες μας μέσα στο ιερό του Καπιτωλίου των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτόν τον θεόπροστατευμένο Ναό της ελευθερίας και των δημοκρατικών ιδανικών. Ζητούμε την προστασία των δημοκρατιών μας, από όλους τους εχθρούς, εξωτερικούς και εσωτερικούς, και την προώθηση των θετικών σχέσεων μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Τέλος, επικαλούμαστε την ευλογία του Θεού στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, την Πρόεδρο Πελόζι και όλους όσους αγωνίζονται να υπηρετήσουν τους ευγενείς Λαούς της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών με απεριόριστη πιστότητα στην υποχρέωση τους να είναι υπηρέτες του Λαού. Αμήν.
Χριστὸς Ἀνέστη!”
Η ανοιχτή πληγή της Κύπρου που πρέπει να λυθεί
Ο πρωθυπουργός ζήτησε στο τέλος της ομιλίας του από τα μέλη του Κογκρέσου να μην ξεχάσουν την ανοιχτή πληγή της Κύπρου που εδώ και 48 χρόνια προκαλεί ατελείωτο πόνο στον Ελληνισμό.
“Και μιλώντας για απροκάλυπτες επιθετικές ενέργειες, σας ζητώ, αγαπητά μέλη του Κογκρέσου, να μην ξεχάσετε μια ανοιχτή πληγή που προκαλεί ατέλειωτο πόνο στον Ελληνισμό εδώ και 48 χρόνια. Αναφέρομαι στην εισβολή που είχε ως συνέπεια τη διαίρεση της Κύπρου. Το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και όπως είπα χθες στον Πρόεδρο Μπάιντεν, ουδείς μπορεί ή θα αποδεχθεί «λύση» δύο κρατών στην Κύπρο. Το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες περιφερειακές διαφορές. Η Ελλάδα είναι μια Δημοκρατία που επιδιώκει την ειρήνη και που πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονές της. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο. Αλλά υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε για να επιλύσουμε τις διαφορές μας: το διεθνές δίκαιο και οι εθιμικές αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας”.