14.3 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Η Πολωνία υψώνει συρμάτινο φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με το Καλίνινγκραντ της Ρωσίας

    Ένα χρόνο αφότου έστησε συρμάτινο φράχτη στα ανατολικά σύνορά της με τη Λευκορωσία για να κρατήσει έξω τους επίδοξους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, η Πολωνία ανακοίνωσε ότι χτίζει ένα παρόμοιο φράγμα στα βόρεια σύνορά της με το έδαφος της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα. Το Καλίνινγκραντ, λέγοντας ότι φοβάται ότι η Μόσχα ήθελε να πυροδοτήσει μια νέα μεταναστευτική κρίση.

    Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Mariusz Blaszczak, δήλωσε στη Βαρσοβία ότι τα 140 μίλια σύνορα της χώρας του με το Καλίνινγκραντ θα «σφραγιστούν» με ένα φράγμα ύψους οκτώ πόδια για να αποτραπεί η χρήση της συνοριακής επικράτειάς της από τη Ρωσία ως αγωγό παράνομης μετανάστευσης, όπως η Λευκορωσία . έκανε πέρυσι.

    Η άφιξη Πολωνών στρατιωτών στα σύνορα την Τετάρτη για να αρχίσουν να τοποθετούν ξυράφι υπογράμμισε την αυξανόμενη απομόνωση της Ρωσίας από την Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και έβαλε αποφασιστικό τέλος σε μια δεκαετή προσπάθεια της Μόσχας και της Βαρσοβίας να προωθήσουν τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ του Καλίνινγκραντ και της Βαρσοβίας. η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο υπουργός Άμυνας είπε ότι διέταξε να σφραγιστούν τα σύνορα λόγω της πρόσφατης απόφασης της Ρωσίας να ξεκινήσει πτήσεις προς το Καλίνινγκραντ από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ανοίγοντας τον θύλακα της Βαλτικής Θάλασσας σε ένα πιθανό κύμα μεταναστών που αναζητούν είσοδο στην Ευρώπη.

    Η Πολωνία έχει δεχθεί εκατομμύρια Ουκρανούς, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, και περίπου 1,4 εκατομμύρια από αυτούς έχουν εγγραφεί στην Πολωνία για προσωρινή προστασία, ο υψηλότερος αριθμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες .

    Όμως η πολωνική κυβέρνηση, που ελέγχεται από το δεξιό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, έχει λάβει σκληρή στάση κατά των μεταναστών από άλλες χώρες, ιδιαίτερα εκείνων που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα μέσω της Λευκορωσίας, ενός στενού Ρώσου συμμάχου του οποίου ο ισχυρός ηγέτης, Aleksandr G. Lukashenko, έχει κατηγορήθηκε από τη Βαρσοβία ότι χρησιμοποίησε τους μετανάστες ως εργαλείο «υβριδικού πολέμου».

    Η πίεση στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία μειώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, αφού ο πολωνικός στρατός άρχισε να χτίζει ψηλό φράχτη και οι λευκορωσικές αρχές εκκαθάρισαν έναν εκτεταμένο συνοριακό καταυλισμό γεμάτο με χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως Κούρδους από το Ιράκ, που ήλπιζαν να εισέλθουν κρυφά στο πολωνικό έδαφος. Ο κ. Blaszczak προειδοποιεί ότι η  Πολωνία θα μπορούσε τώρα να αντιμετωπίσει την προοπτική μιας παρόμοιας αύξησης μεταναστών που αναζητούν παράνομη είσοδο από το Καλίνινγκραντ της Ρωσίας.

    Η αναζωπύρωση του φόβου για μια νέα μεταναστευτική κρίση θα μπορούσε να βοηθήσει πολιτικά το κυβερνών κόμμα σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι χάνει την υποστήριξη. Χρησιμοποίησε την περσινή αντιπαράθεση στα σύνορα με τη Λευκορωσία για να συσπειρώσει την εθνικιστική της βάση και να χαρακτηρίσει τους αντιπάλους που επέκριναν τον ξυλοδαρμό των μεταναστών ως αδύναμοι όσον αφορά την ασφάλεια.  Η σκληρή μεταχείριση της Πολωνίας για τους μετανάστες που εισέρχονταν από τη Λευκορωσία προκάλεσε ευρεία κριτική από αντιπάλους του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη και από ορισμένους στην Καθολική Εκκλησία, αλλά επευφημήθηκε από πολλούς από τους βασικούς ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος.

    Ισχυριζόμενος ότι το φράγμα στα σύνορα με τη Λευκορωσία είχε «αποτρέψει μια υβριδική επίθεση ή επιβράδυνε σημαντικά την επίθεση», ο κ. Blaszczak είπε ότι ο νέος φράκτης στα σύνορα του Καλίνινγκραντ θα βοηθούσε να γίνει το ίδιο. Έριξε επίσης ένα χτύπημα στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι ελπίζει ότι «αυτή τη φορά δεν θα ασκήσει πίεση στους Πολωνούς στρατιώτες και τους συνοριοφύλακες».

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα