Η ιστορία τους, γνωστή στους περισσότερους, αλλά η λάμψη τους, μαραμένη τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για τα ανθοπωλεία μπροστά στη Βουλή.
Αλλά για να θυμηθούμε ότι, όταν το 1932 αποκαλύφθηκε το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, δημιουργήθηκαν κάποιοι πάγκοι με λουλούδια στο σημερινό κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι στη Βασιλίσσης Σοφίας. Στην περιοχή βρίσκονταν τα γραφεία της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών και άλλα κυβερνητικά κτήρια. Στη συνέχεια αποφασίστηκε το άνοιγμα μικρών ανθοπωλείων στο πλάι της Βουλής, που εκείνη την εποχή δημιουργήθηκε στους χώρους των πρώην ανακτόρων. Μάλιστα ο Βενιζέλος επέβλεπε προσωπικά την ανακαίνιση.
Ο κόσμος αγκάλιασε τα ανθοπωλεία, καθώς πλέον μπορούσε να αγοράσει λουλούδια και να τα καταθέσει στο μνημείο, προς τιμήν της νεολαίας που θυσιάστηκε στους απελευθερωτικούς πολέμους της Ελλάδας. Παράλληλα, τα ανθοπωλεία αποτελούσαν και τους κύριους προμηθευτές λουλουδιών του Παλατιού.
Τα μαγαζάκια αυτά σύντομα έγιναν θεσμός στην αθηναϊκή κοινωνία, που τα στήριξε και με τα άνθη τους οι νοικοκυραίοι στόλιζαν τα μπαλκόνια και τις αυλές, που είχαν σχεδόν όλες οι οικίες της πόλης. Για τον λόγο αυτόν αποφασίστηκε ένα είδος «προστασίας», ώστε να μη μπορεί να αλλάξει η χρήση τους. Πέρασε μια ρήτρα που όριζε ότι δεν μπορούσε να αλλάξει η χρήση των καταστημάτων. Έτσι για πολλές δεκαετίες διασφαλίστηκε η λειτουργία τους και άντεξαν στο χρόνο όσο λίγα επαγγελματικά στέκια στην πόλη.
Τα ανθοπωλεία έγιναν σημείο ραντεβού, τοπωνύμιο, ζωντανό μνημείο της Αθήνας, που δημιουργούσε τη σύγχρονη ταυτότητά της. Λόγω της Βουλής, των Υπουργείων, των Κυβερνητικών κτηρίων αλλά και του Παλατιού, τα μαγαζάκια αυτά γνώρισαν στιγμές δόξας. Το κομβικό σημείο των ανθοπωλείων βοήθησε να αντέξουν στο χρόνο. Ωστόσο, η κρίση, τα επεισόδια και η γενικότερη «πτώση» του κέντρου, σταδιακά τα οδήγησε σε μαρασμό με αποκορύφωμα ότι πριν από λίγα χρόνια είχε προταθεί η μετατροπή τους σε ΚΕΠ ή πωλητήρια του Ιδρύματος της Βουλής. Τελικά όμως η πρόταση απορρίφθηκε.
Πλέον, δύο καταστήματα αντέχουν και λειτουργούν. Είναι εντυπωσιακό όμως το πόσο αλλάζει η όψη του δρόμου στη θέα των λιλιπούτειων ανθοπωλείων. Είναι μια ανάσα αισθητικής και μια αναφορά στο παρελθόν, όλων όσων έζησαν ή απλά κάποια στιγμή επισκέφθηκαν το κέντρο της πόλης.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κύριος Τασούλας γνωστός για το επίπεδο του αλλά και το πολιτιστικό του ενδιαφέρον όχι μόνο για την ιστορία αλλά και την παράδοση αυτής ενδιαφέρθηκε να κάνει μια κίνηση κοινής αποδοχής σίγουρα από όλη την κοινωνία. Συμφώνησε με την εταιρία Ακινήτων τα έξι λουλουδάδκα στη σειρά να λειτουργήσουν κατ΄εξαίρεση την ημέρα της εθνικής εορτής μοιράζοντας λουλούδια στους περαστικούς. Αλλά και κάτι ακόμα καλύτερο η ίδια Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ετοιμάζεται να προκηρύξει το φθινόπωρο διαγωνισμό για την αξιοποίηση τους με βάση νέα μελέτη που θα είναι έτοιμη σύντομα.