Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι η Διεθνής Αναπτυξιακή Ένωση (IDA) θα διαθέσει το ποσό-ρεκόρ των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των φτωχότερων χωρών του κόσμου.
Η απόφαση αυτή ακολούθησε μια διαδικασία συγκέντρωσης πόρων, η οποία απέφερε 23,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το ποσό αυτό παρουσιάζει μικρή αύξηση σε σχέση με τα 23,5 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν δεσμευθεί οι δωρήτριες χώρες πριν από τρία χρόνια.
Η Παγκόσμια Τράπεζα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για να αντλήσει επιπλέον χρηματοδότηση από τις αγορές, πολλαπλασιάζοντας έτσι το ποσό σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσω νέων δανείων και δωρεών. Το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 93 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν διατεθεί το 2021.
«Αυτή η χρηματοδότηση θα στηρίξει 78 χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ατζάι Μπάνγκα, σε σχετική ανακοίνωση.
Η IDA επικεντρώνεται στη στήριξη των 78 φτωχότερων χωρών του κόσμου, κυρίως στην Αφρική, παρέχοντας επιχορηγήσεις και δάνεια με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο. Χρηματοδοτείται αποκλειστικά από συνεισφορές των κρατών-μελών της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ οι δωρητές συγκεντρώνονται κάθε τρία χρόνια για να αναπληρώσουν τους πόρους της.
Η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτήρισε την τελευταία συγκέντρωση πόρων ως «ιστορική επιτυχία» και την περιέγραψε ως «ψήφο εμπιστοσύνης από δωρητές και συνεργάτες». Η αναπλήρωση των πόρων της IDA αποτελεί κεντρικό στοιχείο για τις δράσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, με κύριους δωρητές τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις 35 χώρες που κάποτε ωφελούνταν από την IDA, όπως η Κίνα, η Τουρκία και η Νότια Κορέα, έχουν πλέον μετατραπεί σε σημαντικούς δωρητές.
Οι πόροι αυτοί θα διατεθούν για την υλοποίηση προγραμμάτων που στοχεύουν στην οικονομική ανάπτυξη, τη μείωση της φτώχειας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, περιλαμβάνοντας τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.