Η οικονομία της Κίνας κινδυνεύει να βρεθεί σε μια παγίδα εμπιστοσύνης, καθώς η ανάκαμψη μετά το Covid χάνει τον βηματισμό της, παρουσιάζοντας στο Πεκίνο ένα πρόβλημα που δεν μπορεί εύκολα να επιλυθεί με παραδοσιακά εργαλεία, όπως η μείωση των επιτοκίων και η τόνωση των υποδομών.
Οι ενδείξεις της χαμηλής επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης ήταν παντού στα επίσημα στοιχεία αυτής της εβδομάδας, τα οποία έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα έχασε τη δυναμική της τον Απρίλιο. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αύξησαν ελάχιστα τις επενδύσεις, ενώ τα νοικοκυριά περιόρισαν τις δαπάνες τους για αγαθά όπως οι ηλεκτρικές συσκευές.
Αυτό εγείρει την προοπτική ενός φαύλου κύκλου, καθώς οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συγκρατούν τις δαπάνες, επιβραδύνοντας τον ρυθμό της ανάκαμψης, η οποία με τη σειρά της μειώνει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη, δήλωσε ο Michael Hirson, οικονομολόγος για την Κίνα στην 22V Research LLC και πρώην ακόλουθος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στο Πεκίνο. Οι οικονομολόγοι της Citigroup Inc. περιέγραψαν την Κίνα ως “στα πρόθυρα μιας παγίδας εμπιστοσύνης”.
Τα φτωχά οικονομικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας και οι ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές επιβάρυναν το νόμισμα της Κίνας, το οποίο εξασθένησε την Τετάρτη πέρα από το βασικό επίπεδο των 7 ανά δολάριο. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες αναφοράς της χώρας υπολείπονται επίσης των κύριων ασιατικών ομολόγων τους αυτό το τρίμηνο, ενώ τα κρατικά ομόλογα έχουν σημειώσει ράλι λόγω των προσδοκιών για περισσότερη χαλάρωση από την κεντρική τράπεζα.
Δύο ανεξάρτητες έρευνες δείχνουν ότι, ενώ η εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα έχει βελτιωθεί μετά τον περσινό μακρύ αποκλεισμό από τον κορονοϊό, δεν έχει ακόμη ανακτήσει την προπανδημική δυναμική της. Η έρευνα του Cheung Kong Graduate School of Business, η οποία καλύπτει σχετικά επιτυχημένες ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα πηγαίνει καλύτερα από έναν δείκτη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Standard Chartered Plc.
Μια έρευνα υψηλής συχνότητας του κινεζικού καταναλωτικού κλίματος από την Morning Consult δείχνει ότι ενώ η εμπιστοσύνη αυξήθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος, κορυφώθηκε νωρίτερα από ό,τι σε προηγούμενες ανακάμψεις και “τώρα φαίνεται να εξασθενεί”, δήλωσε ο Τζέσι Γουίλερ, οικονομολόγος της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων.
Οι οικονομολόγοι της Citi απέδωσαν την ευθύνη για τη χαμηλή εμπιστοσύνη στην επίδραση που προκάλεσαν οι αυστηροί κανόνες της Κίνας για την πανδημία και το χαοτικό τέλος της πολιτικής Covid Zero στα τέλη του περασμένου έτους. Ένας άλλος λόγος ήταν οι “υπερβολές πολιτικής” τα τελευταία χρόνια, όταν το Πεκίνο χτύπησε τομείς όπως η ιδιοκτησία, η τεχνολογία και η εκπαίδευση με ταχείες ρυθμιστικές αλλαγές.
Η ηγεσία της Κίνας έχει επίγνωση του προβλήματος, με το Πολιτικό Γραφείο του κυβερνώντος κόμματος να αναφέρεται τον περασμένο μήνα στη χαμηλή εμπιστοσύνη ως πρόκληση για την οικονομία. Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι αύξησαν τη ρητορική τους υποστήριξη προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ιδίως προς τον τομέα της τεχνολογίας, και υποσχέθηκαν να ενισχύσουν την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών.
Πολιτική ενίσχυσης της εμπιστοσύνης
Ωστόσο, οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες πολιτικής για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης ήταν μικρής κλίμακας. Η ρυθμιστική αρχή του διαδικτύου της Κίνας ξεκίνησε τον περασμένο μήνα μια εκστρατεία για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής κριτικής του ιδιωτικού τομέα και των επιχειρηματιών ως μέσο βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Οι τοπικές κυβερνήσεις προβαίνουν σε υψηλού προφίλ επιδοκιμασίες ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπως μια συνεργασία μεταξύ της πόλης Χανγκτσόου και της Alibaba Group Holding Ltd., η οποία εδρεύει εκεί.
Οι επιχειρήσεις φαίνεται να θέλουν περισσότερα. “Οι επιχειρηματίες φαίνεται να θέτουν το βάρος της απόδειξης στον νέο πρωθυπουργό Li Qiang για να αποδείξει ότι το περιβάλλον βελτιώνεται πραγματικά”, δήλωσε ο Hirson.
Ο Li επισκέφθηκε έναν αριθμό μεταποιητικών εταιρειών σε ένα ταξίδι αυτή την εβδομάδα στην ανατολική επαρχία Shandong, επαναλαμβάνοντας ότι το κλειδί για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης είναι να “ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη”, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Είπε ότι η Κίνα θα λάβει περισσότερα μέτρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη σταθεροποίηση του μεριδίου της στη διεθνή αγορά.
“Πρέπει να κάνουμε περισσότερα πράγματα της βεβαιότητας για να αντισταθμίσουμε τον αντίκτυπο των διαφόρων αβεβαιοτήτων”, δήλωσε σε συνάντηση με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους επιχειρήσεων. “Πρέπει να καταβάλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για να επιδιώξουμε τα καλύτερα αποτελέσματα”.
Οι ξένες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν επίσης πρόσθετα εμπόδια. Μια πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού επιχειρηματικού επιμελητηρίου δείχνει αυξανόμενη απαισιοδοξία για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας καθώς κλιμακώνονται οι πολιτικές εντάσεις και ο ανταγωνισμός στον τομέα της τεχνολογίας. Έρευνες υψηλού προφίλ κατά ξένων επιχειρήσεων όπως η Bain & Co. και η Mintz Group έχουν επίσης αυξήσει τις ανησυχίες.
Οι παραδοσιακές κυβερνητικές πολιτικές για την τόνωση της οικονομίας -επενδύσεις σε υποδομές υπό την ηγεσία του κράτους και τραπεζικός δανεισμός- θα είναι λιγότερο αποτελεσματικές όσο η εμπιστοσύνη είναι αδύναμη.
“Σε αντίθεση με τους προηγούμενους κύκλους, δεν βλέπουμε εύκολη λύση αυτή τη φορά“, έγραψαν οι οικονομολόγοι της Nomura Holdings Inc. με επικεφαλής τον Lu Ting σε σημείωμά τους. “Το πραγματικό εμπόδιο για τη διατήρηση της αναπτυξιακής ανάκαμψης είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης”.
Σίγουρα, για ορισμένους οικονομολόγους το ζήτημα της εμπιστοσύνης είναι κυρίως θέμα χρόνου. Η ισχυρή ανάκαμψη των δαπανών για υπηρεσίες θα πρέπει να περάσει στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας τα εισοδήματα, δήλωσε ο Adam Wolfe, οικονομολόγος της Κίνας στην Absolute Strategy Research.
“Πιστεύω ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα βελτιωθεί σταδιακά”, είπε.
Τα στοιχεία για τις ιδιωτικές επενδύσεις μπορεί επίσης να είναι λιγότερο ανησυχητικά από ό,τι φαίνεται, καθώς οδηγούνται σε συντριπτικό βαθμό από την πτώση του τομέα των ακινήτων, όπου οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν γενικά κυριαρχήσει. Η αύξηση των επενδύσεων στη μεταποίηση, η οποία επίσης κυριαρχείται από τον ιδιωτικό τομέα, άντεξε καλύτερα.
Η απροθυμία του Πεκίνου να παράσχει στα νοικοκυριά άμεση εισοδηματική στήριξη θα καταστήσει “δύσκολη την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης”, δήλωσε ο Χούζε Σονγκ, οικονομολόγος στο αμερικανικό think tank MacroPolo. Μια πιο εφικτή επιλογή θα ήταν οι περικοπές στις απαιτούμενες πληρωμές των εργοδοτών στους λογαριασμούς κοινωνικής ασφάλισης του προσωπικού, οι οποίες θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τις προσλήψεις, είπε.