19.8 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Η νεαρή από τα Καλύβια Ολύμπου που αναδεικνύει την ελληνική γαστρονομία στη δημιουργία τυροκομικών

    Η Έλλη Γκόλτσιου, ιδρύτρια του τυροκομείου «Το Αληθινό της Φανής», είναι μια πρωτοπόρος επιχειρηματίας που αγαπά την παράδοση και την ποιότητα.

    Με αγάπη για τη γη και την τέχνη της τυροκομίας δημιούργησε έναν χώρο, όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη γεύση. Με αφοσίωση στην ποιότητα και τη γεύση, η Έλλη δημιούργησε μια σειρά προϊόντων στο Τυροκομείο που αποπνέουν γνήσιο ελληνικό πνεύμα και γίνονται αγαπητά τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές κοινό. Η πορεία της αποδεικνύει πώς η αγάπη για τη γεύση και η δέσμευση στην ποιότητα μπορούν να οδηγήσουν σε μια επιτυχημένη επιχείρηση που αναδεικνύει την αξία της ελληνικής γαστρονομίας.

    «Τα Καλύβια Ολύμπου είναι ένα χωριό όπου η αγροτιά και η κτηνοτροφία ήταν από πάντα τα βασικά επαγγέλματα. Οι παππούδες μας έφτιαχναν μόνοι τους τα περισσότερα από τα προϊόντα που κατανάλωναν. Οι γονείς μας το ίδιο. Αναπόφευκτα η γνώση στα αντικείμενα αυτά πέρασε και στη δική μας γενιά. Στα τραπέζια μας πρώτα έμπαινε το τυρί και μετά το ψωμί. Το 2016 εκμεταλλευόμενοι ένα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ φτιάξαμε επιτέλους το δικό μας τυροκομείο. Το 2017 βγαίνουμε στην αγορά με το πρώτο μας προϊόν, τη φέτα, η οποία έχει την ιδιαιτερότητα, ότι παράγεται από 100% πρόβειο γάλα. Ακολουθεί η παραγωγή νέων προϊόντων όπως Βούτυρο πρόβειο, Ξινοτύρι, Ξινοτύρι καυτερό, Μυζήθρα νωπή και πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι», εξηγεί η Έλλη Γκόλτσιου.

    «Είμαστε κτηνοτρόφοι από το 2003. Οι συγκυρίες που βιώναμε, πώληση του γάλακτος σε χαμηλή τιμή – σε σχέση με το αυξημένο κόστος παραγωγής – μας οδήγησε στην αναζήτηση επιπλέον πόρων εισοδήματος. Το σκεφτήκαμε, το μελετήσαμε και το αποφασίσαμε. Κάνουμε το μεγάλο βήμα και δημιουργούμε το τυροκομείο μας, ώστε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρώτη ύλη που ήδη είχαμε, το πρόβειο γάλα,  για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων».

    «Όταν μιλάμε για «τέχνη» ακόμη μιλάμε για την εμπειρία που περνάει από γενιά σε γενιά. Η εμπειρία οδηγεί στη γνώση και η γνώση στο επάγγελμα. Όταν μιλάμε για «επάγγελμα» μιλάμε για όλες εκείνες τις γνώσεις και τις αλλαγές που συμβαίνουν και σχετίζονται με την τεχνολογία, την τεχνογνωσία και το περιβάλλον. Στην πραγματικότητα απλώς έχουμε περισσότερα εργαλεία που κάνουν πιο εύκολη την παραγωγή και οφείλουμε να τα χρησιμοποιούμε σωστά.

    Οι προσκλήσεις στο επάγγελμα μας πολλές. Αρχικά η εύρεση και διασφάλιση της σωστής πρώτης ύλης. Στην περίπτωση μας αυτό είναι ένα προτέρημα. Σαν κτηνοτρόφοι έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε και να διασφαλίζουμε την άριστη πρώτη ύλη. Μέγιστο πρόβλημα αποτελεί η προστασία των ΠΟΠ προϊόντων της χώρας μας, γεγονός που δεν αφορά μόνο τους τυροκόμους, αφού οι εξαγωγές γαλακτοκομικών είναι σημαντικός οικονομικός παράγοντας της χώρας μας. Ακολουθούν τα εμπορικά ζητήματα, οι τιμές πρέπει να κρατηθούν χαμηλά  ενώ παράλληλα πρέπει να πληρωθεί ο κόπος των κτηνοτρόφων και να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο».

    «Θεωρούμε τα προϊόντα μας χρυσής ποιότητας και αξίας! Απορροφούμε όσο μπορούμε τις αυξήσεις της αγοράς και κατανοώντας ως καταναλωτές την ανάγκη για χαμηλές τιμές, προσφέρουμε την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής. Επιτυγχάνουμε αυτό τον στόχο μας , καθώς τα προϊόντα μας είναι από την δική μας παραγωγή και μέχρι να φτάσουν στην πόρτα του καταναλωτή δεν υπάρχει κανένας μεσάζοντας.

    Έχουμε ήδη συνεργάτες σε Γερμανία και Πολωνία τα τελευταία χρόνια. Οι καλές συνεργασίες όμως, πάντα μας ενδιαφέρουν είτε αυτές είναι εντός, είτε εκτός συνόρων», καταλήγει η νεαρή κτηνοτρόφος.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα