Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση την χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Τρίπολη αποδεχόμενος την πρόσκληση του Λίβυου ομολόγου του με σκοπό την επισφράγιση της επανέναρξης των διμερών μας σχέσεων με τη «νέα» Λιβύη. Χαρακτήρισε δε «την επαναλειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη ως ορόσημο της δυναμικής επανεκκίνησης των ελληνολυβικών σχέσεων». Μετέφερε «μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη και για πρόοδο. Τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του Ο.Η.Ε. η Πατρίδα μας θα σταθεί δίπλα σας στο δρόμο προς αξιόπιστες εκλογές, πολιτική ομαλότητα και ανασυγκρότηση της χώρας σας. Μακριά από ξένους στρατούς και συμφέροντα. Και με μοναδική πυξίδα την ασφάλεια και την ευημερία στη γειτονιά μας και στη Μεσόγειο».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε στο Λίβυο ομόλογό του ότι «θεμέλιο της νέας αφετηρίας στη σχέση μας πρέπει να είναι πάντα η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και, κυρίως, η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου». Και πρόσθεσε: «Προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση και πλήρης αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος. Είναι κάτι το οποίο έχουν ζητήσει, εξάλλου, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Και ασφαλώς, για εμάς, πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» είπε αναφερόμενος στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Επισήμανε ακόμη ότι: «Οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της. Άλλωστε -όπως συζητήσαμε- το πλησιέστερο σ’ αυτήν ευρωπαϊκό έδαφος είναι η Γαύδος και η Πατρίδα μου, η Κρήτη. Και τελικά είναι η γεωγραφία που καθορίζει το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων, και όχι οι τεχνητές γραμμές που κάποιοι τραβούν σε χάρτες».
Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτησε τη διάθεση του ομολόγου του «να συζητήσουμε απ’ ευθείας και διμερώς ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών -ως οφείλουμε να κάνουμε ως γειτονικές χώρες- και να συνεχίσουμε μια συζήτηση η οποία διεκόπη το 2010. Πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί την πυξίδα με την οποία φιλικά κράτη λύνουν τέτοιου είδους διαφορές».
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η συνεργασία μας σε όλους τους τομείς μπορεί να αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς». Και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε τις προοπτικές συνεργασίας μας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι θαλάσσιες μεταφορές, η υγεία. Αλλά υπάρχουν και άλλα πεδία, όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, όπου επίσης μπορούν να γίνουν πολλά. Πρωταγωνιστεί, ασφαλώς και η πλήρης αποκατάσταση της ενεργειακής μας συνεργασίας. Που, μάλιστα, θα μπορούσε να επεκταθεί και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπου σήμερα διαμορφώνονται εξαιρετικές ευκαιρίες για δημόσιες και για ιδιωτικές επενδύσεις Όπως, βέβαια, παραδοσιακός μας δεσμός είναι κι αυτός της άμυνας και της ασφάλειας».
Σημειώνεται ότι κατά την άφιξή του στην Τρίπολη ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Mario Draghi, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη και την ανάγκη η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη να στηρίξουν τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση, σταθεροποίηση και τη διεξαγωγή των εκλογών στη Λιβύη. Συζήτησαν, ακόμη, τον συντονισμό των δύο χωρών σε θέματα της Ε.Ε. και ιδίως στο Μεταναστευτικό καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης.