Η Morgan Stanley και ο Nida Iqbal αναβαθμίζουν την Τράπεζα Πειραιώς και τις τιμές στόχους που προτείνουν για 3 διαφορετικά σενάρια. Συνολικά βελτιώνουν τις εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της Τράπεζας στα επόμενα έτη.
Πιο συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος για το 2023 θέτει πλέον την τιμή στόχο στα 2,41 ευρώ από 2,24 ευρώ προγενέστερα. Στο θετικό σενάριο για την τράπεζα η τιμή στόχος αυξάνεται στα 3,11 ευρώ, ενώ πριν η τιμή στόχος ήταν στα 2,92 ευρώ. Τέλος, στο κακό σενάριο για την τράπεζα η τιμή στόχος αυξάνεται στα 0,82 ευρώ από 0,76 ευρώ.
Η αμερικανική τράπεζα εξηγεί ότι αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της και το υπόδειγμά της με τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του προηγούμενου έτους το οποίο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της σε σημαντικό βαθμό. Βασιζόμενη σε αυτό, αυξάνει τις εκτιμήσεις της για το τρέχον έτος και τα καθαρά κέρδη κατά 11% περίπου και προβλέπει επίσης ότι ο δείκτης αποδοτικότητας ενσώματων κεφαλαίων θα αυξηθεί περίπου στο 10% το 2023, όπως προβλέπει και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.
Για τους παραπάνω λόγους αυξάνει την τιμή στόχο κατά 7% στα 2,41 ευρώ, αλλά αντίστοιχα αυξάνει και τις τιμές στόχους στο καλό και στο κακό σενάριο. Πάντως, σε σχέση με την τρέχουσα τιμή στο ταμπλό του ΧΑ η τιμή της μετοχής είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με την τιμή στόχο του οίκου στο βασικό σενάριο.
Οι λόγοι για τους οποίους η Morgan Stanley διατηρεί μια θέση θετική και με σύσταση υπεραπόδοσης για τη μετοχή της Πειραιώς είναι οι ακόλουθοι:
· Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα οδηγήσουν τα καθαρά έσοδα από τόκους με αυξημένους ρυθμούς. Η τράπεζα προβλέπει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα αυξηθούν κατά 16% φέτος και αυτό υποθέτει ότι η άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ θα είναι μόλις στο 3%.
· η βελτίωση στους δείκτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ο έτερος λόγος. Ο οίκος βλέπει ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα επιτύχει μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων της τάξεως του 6,8% στο τέλος του 2022. Επίσης προβλέπει ότι ο δείκτης θα μειωθεί περαιτέρω στο 6,1% στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς και στο 5,8% στο τέλος του 2024.
· την ίδια στιγμή αξιοσημείωτη θα είναι η βελτίωση σε κεφαλαιακούς όρους και κεφαλαιακά επίπεδα. Η Τράπεζα Πειραιώς θα επιτύχει ένα δείκτη κεφαλαίων της τάξεως του 16,4% στο τέλος του 2022, αυξημένος από το 13,5% το 2021, ενώ η διοίκηση στοχεύει σε δείκτη άνω του 17,3 στο τέλος του 2023.
· η Morgan Stanley εκτιμά ότι η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει ελκυστική σχέση κινδύνου και απόδοσης δεδομένης της τιμής αποτίμησης που βρίσκεται παρά το πρόσφατο ράλι στην τιμή της μετοχής.
Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι στην τιμή στόχο από την υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση των δανείων στη χώρα, τόσο εξαιτίας της μακροοικονομικής ανάκαμψης, όσο και των κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς επίσης και από τις υψηλότερες από τις προσδοκώμενες εκτιμήσεις της για τα έσοδα, αλλά και τις προμήθειες που μπορεί να επιτύχει η Τράπεζα Πειραιώς.
Τέλος, ανοδικός κίνδυνος στις εκτιμήσεις της και για την τιμή στόχο συνιστά και η πιο δυνατή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων πάνω από τις προσδοκίες του αμερικανικού οίκου.
Στον αντίποδα, η τράπεζα επισημαίνει ότι η μακροοικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε πρώιμα στάδια και είναι ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ. Παράλληλα, η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων είναι πιο αδύναμη σε σχέση με τις προσδοκίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου.
Αναφορικά με το ανοδικό σενάριο για την τιμή της μετοχής, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι θα αποτιμάται σε 0,6 φορές την εσωτερική αξία του 2024 και το θετικό σενάριο θα μπορούσε να συμβεί αν υπήρχαν πιο ισχυρά μακροοικονομικά τα οποία θα οδηγούσαν την αύξηση των δανείων σε υψηλότερα επίπεδα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε χαμηλότερα επίπεδα.
Σε αυτό το σενάριο η αύξηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου θα είναι μεγαλύτερη από ότι στο βασικό σενάριο καθώς το κόστος δανεισμού θα είναι χαμηλότερο από τις προσδοκίες.
Επίσης, σε αυτό το σενάριο ο αμερικανικός οίκος θέτει ως απόδοση των ιδίων ενσώματων κεφαλαίων στο 11,2% για το 2024.
Αντίθετα, στο κακό σενάριο για την Morgan Stanley θέτει για αποτίμηση της τράπεζας κατά μόλις 0,2 φορές την εσωτερική λογιστική αξία της περιόδου 2024, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πιο αργή από την αναμενόμενη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, αλλά και θα υπάρχει επίσης χαμηλότερη και πιο αδύναμη από την προσδοκώμενη μακροοικονομική ανάπτυξη με χαμηλότερη ανάπτυξη του δανεισμού από ότι στο βασικό της σενάριο.
Τέλος, το κόστος δανεισμού σε αυτή την περίπτωση θα ήταν αυξημένο σε σχέση με το βασικό σενάριο εξαιτίας της επιδείνωσης του μακροοικονομικού υποδείγματος και σε αυτό το σενάριο ο οίκος εκτιμά ότι η αποδοτικότητα των ενσώματων κεφαλαίων της τράπεζας για το 2024 θα ήταν μόλις 4,3%.