Με τη «Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους» ένας πακτωλός εκατομμυρίων ευρώ πέφτει στην αγορά των μελετητικών γραφείων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της χωροταξίας και της πολεοδομίας αφού θα αναλάβουν να χαρτογραφήσουν τις ιδιωτικές , δασικές και δημόσιες εκτάσεις της Επικράτειας.
Λιγότερα από 100 γραφεία όπως τα προσδιορίζουν οι έμπειροι της αγοράς λένε ότι θα μοιραστούν 400 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια διότι η καταληκτική ημερομηνία είναι το 2025.Ο σκοπός είναι η πλήρης χαρτογράφηση της χώρα, δίνοντας εύκολα και γρήγορα στους ενδιαφερόμενους ποια έκταση είναι ιδιωτική , δημόσια και δασική.
Το «κυνήγι» εξειδικευμένου προσωπικού, σε πολεοδόμους μηχανικούς , τοπογράφους , μηχανικούς και άλλων ειδικοτήτων βρίσκεται σε εξέλιξη με τις αμοιβές να κινούνται έντονα ανοδικά όταν οι χρόνοι παράδοσης είναι καθορισμένοι και δεν υπάρχει χρόνος να χαθεί έστω και μία ημέρα.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργείας αναμένεται να συμβασιοποιήσει άμεσα 140 έργα και απομένουν άλλες 100 συμβάσεις ώστε να εξαντληθεί ο πακτωλός των 400 εκατ ευρώ.
Η Ελλάδα από το 2026 θα έχει σαφή εικόνα για τις εκτάσεις που θα είναι αξιοποιήσιμες για την ανέγερση κτισμάτων όπως και οι χρήσεις τους.
Φυσικά και νομικά πρόσωπα θα ξέρουν ..που πατούν χτίζοντας το μέλλον.
Τα μελετητικά γραφεία θα συμμετέχουν σε περισσότερες από μία συμβάσεις ενώ δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των έργων που θα αναλάβουν.
Οι υποχρεώσεις των γραφείων είναι να παραδώσουν με ασφάλεια και στους προκαθορισμένους χρόνους τις μελέτες.
Η λύση για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ετοιμάζει λύση για τα οικόπεδα εκτός σχεδίου δόμησης τα οποία όμως έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τους απομένουν μόλις 15 εργάσιμες ημέρες για να αποκτήσουν οικοδομική άδεια.
Η Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία. Από τις 10 Δεκεμβρίου τα οικόπεδα που δεν θα έχουν οικοδομική άδεια θα παραμένουν αναξιοποίητα . Δηλαδή κλείνει ο κύκλος των προσδοκιών για τους ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Το καυτό ζήτημα για χιλιάδες, φυσικά και νομικά πρόσωπα βρίσκεται στα χέρια του υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά, ο οποίος προετοιμάζει τη λύση χωρίς να απαιτείται η παράταση της προθεσμίας.
Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έκδοσης οικοδομικών αδειών εκτιμάται ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα σχετικά αιτήματα τα οποία καταθέτουν οι μηχανικοί και τα αντίστοιχα γραφεία.
Οι κατηγορίες των οικοπέδων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι κατηγορίες οικοπέδων που θα ενταχθούν στο σχέδιο «διάσωσης» αφορά τα οικόπεδα 750 τετραγωνικών μέτρων και δημιουργήθηκαν πριν από το Νοέμβριο του 1962. Οικόπεδο 1200 τ.μ. που διαμορφώθηκαν πριν από τον Σεπτέμβριο του 1964, και οικόπεδα δύο στρεμμάτων πριν από το 1977.
Αναγκαία προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικής άδειας να είναι φάτσα σε δημοτικό , επαρχιακό και εθνικό δρόμο.
Τι ς επόμενες ημέρες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, θα λύσεΙ τον γρίφο πριν της 9ης Δεκεμβρίου 2022.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), έγκαιρα είχε αναφέρει με το νόμο
«Με τον Ν.4759/2020, τροποποιήθηκαν οι όροι δόμησης για την εκτός σχεδίου δόμηση και καθορίστηκαν μεταβατικές διατάξεις έως την κατάργηση της δυνατότητας οικοδόμησης σε συγκεκριμένες ιδιοκτησίες με εμβαδόν μικρότερο των 4 στρεμμάτων. Δόθηκε μεταβατική περίοδος 2 ετών για την ισχύ των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση για μικρά οικόπεδα. Μετά τη λήξη αυτής της περιόδου θα επιτρέπεται η δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές μόνο με ελάχιστη αρτιότητα 4 στρεμμάτων.
Επομένως, μετά τις 9 Δεκεμβρίου 2022 καταργείται οριστικά η δυνατότητα της κατά παρέκκλισης δόμησης γηπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές όλης της χώρας. Θα έχουν το δικαίωμα να χτίσουν, μόνον όσοι ιδιοκτήτες εκδώσουν προέγκριση οικοδομικής αδείας πριν τη λήξη της προθεσμίας και για όσο διάστημα ισχύει η οικοδομική τους άδεια.
Αυτό σημαίνει ότι με την λήξη της παραπάνω ημερομηνίας, όλες σχεδόν οι ιδιοκτησίες με επιφάνεια μικρότερη των 4 στρεμμάτων θα χάσουν οριστικά τη δυνατότητα δόμησης και άρα θα απαξιωθούν πλήρως. Η Πολιτεία οφείλει σε αυτές τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, να διαφυλάξει το δικαίωμα αξιοποίησης της περιουσίας των πολιτών.
Μίλτος Βλάχος
pointmedia.gr