22.2 C
Athens
Sunday, May 5, 2024
More

     Η κυβέρνηση δίνει ασυλία στους κερδοσκόπους της ενέργειας- «Μυτιληναίος» και «Περιστέρης» βγάζουν εκατομμύρια καθημερινά από τις υψηλές τιμές του ρεύματος.

     Η κερδοσκοπία στις τιμές ρεύματος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας δεν έχει προηγούμενο  για τους εγχώριους παραγωγούς, αλλά δεν ιδρώνει το …αυτί τους μετά και την ανεπίσημη παρέμβαση του ΥΠΕΝ  που ουσιαστικά δικαιολογεί τις ενέργειές τους.

    Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα του Τύπου για κερδοσκοπικά φαινόμενα στην αγορά ενέργειας έδωσε ασυλία στους ιδιώτες παραγωγούς.

    Συγκεκριμένα απέδωσε τις μεγάλες αποκλίσεις της τιμής της MWh της εγχώριας με τις ευρωπαϊκές αγορές, στο γεγονός ότι η Ελλάδα αγοράζει φυσικό αέριο με τιμές του προηγούμενου μήνα που είναι υψηλότερες σε σχέση με τις τρέχουσες, δήλωσε ανώνυμη   υψηλόβαθμη πηγή του Υπουργείου.

    «Αέρα στα πανιά» ήταν η δήλωση για τους ισχυρούς  Ομίλους «Mytilineos» και «Περιστέρη» στην ενέργεια αφού και σήμερα η  εγχώρια χονδρεμπορική τιμή ανά MWh παραμένει στην κορυφή σε σχέση με τις αντίστοιχες των ευρωπαϊκών χωρών.
    Για σήμερα τα ελληνικά νοικοκυριά θα πληρώσουν την τιμή  χονδρικής της MWh προς 269,48 ευρώ αυξημένη κατά 4,29% σε σχέση με προχθές Κυριακή 1 Ιανουαρίου.
     Οι ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου αποκομίζουν σημαντικά  κέρδη χάρη στην υψηλή τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η οποία να σημειωθεί για περισσότερες από 10 ημέρες ήταν υψηλότερη από 10 έως 15 φορές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

     Η τιμή του Φυσικού Αερίου πέφτει.

     Το αξιοσημείωτο είναι ότι η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας  κινείται σε επίπεδα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Χθες η τιμή του TTF ήταν στα 73 ευρώ ανά MWh σημειώνοντας πτώση κατά 4,34%.

    Πώς κερδοσκοπούν οι εγχώριοι παραγωγοί ενέργειας.

     Το ΥΠΕΝ έχεi θέσει σε εφαρμογή από τον περασμένο Ιούλιο πλαφόν στις τιμές των παραγωγών ενέργειας. Για τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου η ανώτατη τιμή αποζημίωσης της μονάδας ήταν τα 326,92 ευρώ ανά MWh το μήνα Δεκέμβριο. Άρα το πλαφόν των 362,92 ευρώ δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα κατά της κερδοσκοπίας διότι το αποτέλεσμα των κερδών για τους παραγωγούς επιτυγχάνεται σε χαμηλότερες τιμές.

    Τι έκαναν !

    Μείωσαν την παραγωγή ενέργειας κατά 50% από φυσικό αέριο αλλά φρόντισαν να κρατούν σκανδαλωδώς ψηλά την τιμή της MWh αφήνοντας κέρδη στους παραγωγούς. Άλλωστε ο τομέας της προμήθειας είναι σε καθεστώς ελέγχου για υπερ έσοδα από το ΥΠΕΝ και είναι στο στάδιο της έρευνας από τη ΡΑΕ.

     Η εγχώρια αγορά λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν για την εποχή  η ζήτηση σε ρεύμα κινείται σε χαμηλά επίπεδα ενώ μεγάλο μέρος της ζήτησης καλύπτεται από εισαγωγές ρεύματος. Για την Τρίτη 3 Ιανουαρίου οι εισαγωγές  καλύπτουν το 35,6% της ζήτησης και οι ποσότητες που αγοράστηκαν έφτασαν τις 47.361 MWh .
    H παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο αντιστοιχεί στο 29,05 % της ζήτησης  ενώ πριν από μερικούς μήνες ήταν άνω του 50%.
    Οι συνολικές ποσότητες που θα παραχθούν ανέρχονται μόλις σε 38.598 MWh.
     Η μικρή συμμετοχή αφήνει κέρδη διότι οι αντίστοιχες μονάδες θα αμειφθούν προς  269,48 ευρώ ανά MWh για μία ημέρα. Τα συνολικά έσοδα θα ανέλθουν σε 10.382.862 ευρώ ενώ το κόστος  αγοράς φυσικού αερίου είναι εμπορικό μυστικό και δεν αποκαλύπτεται.
     Πάντως η μέση τιμή του Δεκεμβρίου ήταν κάτω από τα 100 ευρώ ανά MWh. Να αναφερθεί ότι καταναλώνεται μιάμιση ποσότητα φυσικού αερίου για την παραγωγή μίας MWh.
    Το κόστος αγοράς φυσικού αερίου μπορεί να φτάνει τα 190 ευρώ ανά MWh και οι παραγωγοί αμείβονται επιπλέον από 60 έως 70 ευρώ ανά MWh. Τα εκατομμύρια των κερδών μπαίνουν στα ταμεία των ομίλων ενώ η κυβέρνηση κάνει τα … στραβά μάτια.

     

    Τίμος Δούσμανης

     

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα