Οι αυξητικές τάσεις στις τιμές των αγαθών παγκοσμίως αποτελούν μια δυσάρεστη και προβληματική, αλλά ταυτόχρονα αναμενόμενη, συνέπεια της πανδημίας. Μια εξέλιξη ιστορικά επιβεβαιωμένη σε αντίστοιχες περιστάσεις.
- Η αντιμετώπιση της πανδημίας, τόσο στο καθαρά υγειονομικό σκέλος όσο και στις οικονομικές και κοινωνικές της διαστάσεις, απαίτησε και απαιτεί την εκτύπωση και κυκλοφορία χρήματος. Κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις έκαναν αυτή τη γενναία επιλογή για την υποστήριξη της παγκόσμιας οικονομίας και των κοινωνιών. Αυτό το γεγονός, από μόνο του, θα πυροδοτούσε κάποιες αυξήσεις.
- Μέσα σε αυτό το δυσχερές περιβάλλον, η Ελλάδα κατόρθωσε να επιστρέψει σε ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης και η γρήγορη ανάπτυξη τροφοδοτεί τον πληθωρισμό σε κάποιο βαθμό. Αλματώδης ανάπτυξη και μηδενικός πληθωρισμός είναι μεγέθη ασύμβατα. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 1,4%, δηλαδή στα επίπεδα του 2019. Την δεκαετία 2000-2010 ήταν στο 3,2%, κατά μέσο όρο.
- Όσον αφορά τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυτές οφείλονται στην αύξηση:
- Της τιμής του φυσικού αερίου σε διεθνές επίπεδο.
- Του κόστους που πληρώνουν σε όλη την Ευρώπη οι εταιρείες παραγωγής ρεύματος στο Χρηματιστήριο των ρύπων.
Η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις συνέπειες που θα υπάρξουν για καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποφασισμένη να προχωρήσει σε παρεμβάσεις.