19.8 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Η Κοινωνία της Πληροφορίας προκηρύσσει έργο ψηφιοποίησης των φακέλων ασθενών

    Η εποπτευόμενη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κοινωνία της Πληροφορίας, έχει προκηρύξει έργο ύψους 235,6 εκατ. ευρώ που θα δώσει τέλος στο ογκωδέστατο αρχείο των φακέλων ασθενών. Στόχος είναι η ψηφιοποίηση 157 εκατ. σελίδων και εξετάσεων απεικόνισης, 20 εκατ., κάθε είδους, σελίδων και 20 εκατ. φιλμ, εκτυπώσεων, ηλεκτροκαρδιογραφημάτων, ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων κ.τ.λ.

    Μέσω του έργου θα περιοριστούν η φθορά, η καταστροφή και η απώλεια ιατρικών εγγράφων ή διαγωνιστικών υλικών και θα αυξηθεί η παραγωγικότητα, δεδομένου ότι θα βελτιωθεί η απόδοση υπαλλήλων και επιστημόνων, οι οποίοι δεν θα σπαταλούν πολύτιμο χρόνο για την ανεύρεση ενός εγγράφου ή διαγνωστικού υλικού. Θα καταστεί εφικτή και η αλληλεπίδραση μεταξύ χρήστη και εγγράφου, καθώς ο χρήστης, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί το υλικό. Επίσης, θα εξασφαλιστεί η γρήγορη ανάκτηση της ζητούμενης πληροφορίας με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται ο χρόνος απόκρισης για την υλοποίηση καίριων διαδικασιών. Εκτός από τον πολύτιμο χρόνο και το κόστος που θα εξοικονομηθούν λόγω και του αυτόματου συσχετισμού στοιχείων που είναι άμεσα συνδεδεμένα, θα απελευθερωθεί και χώρος στα νοσοκομεία όπου φυλάσσονται σήμερα τα έγγραφα.

    Τελικός σκοπός του έργου είναι η παροχή ψηφιακών, δικτυακών υπηρεσιών και η εξασφάλιση πρόσβασης στο ιατρικό ιστορικό τόσο σε κάθε πολίτη που έχει νοσηλευτεί στα δημόσια νοσοκομεία, όσο και σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό των μονάδων υγείας.

    Σε χώρες όπου έχει εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό ιατρικό αρχείο και τα επιμέρους συστήματα των νοσοκομείων «μιλούν» αποτελεσματικά μεταξύ τους, όχι μόνο έχει μειωθεί ο φυσικός χώρος αποθήκευσης, αλλά έχει υπολογιστεί ότι οι γιατροί είναι σε θέση να εξετάζουν έως και τέσσερις περισσότερους ασθενείς σε σχέση με πριν. Κι αυτό διότι εξοικονομούν χρόνο που σπαταλιέται στη διαχείριση των φακέλων των ασθενών. Εκτός όμως από την αύξηση της παραγωγικότητας του υγειονομικού προσωπικού, εξοικονομείται και κόστος, επειδή ελαχιστοποιείται η ανάγκη δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

    Σε τεχνικό επίπεδο, πυλώνες του έργου είναι η δημιουργία του κατάλληλου λογισμικού διακίνησης εγγράφων, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση του ψηφιοποιημένου υλικού. Οπως και η υλοποίηση πληροφοριακού συστήματος καταχώρισης των φακέλων ασθενών και περιστατικών, ώστε η καταχώριση των σχετικών δεδομένων να είναι η ταχύτερη δυνατή. Πριν από όλα αυτά, θα πρέπει να σαρωθούν τα εκατομμύρια έγγραφα των νοσοκομείων.

    Το συγκεκριμένο έργο, όταν ολοκληρωθεί, θα επιτρέψει τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων με το ψηφιοποιημένο περιεχόμενο μέσω της εφαρμογής «my Health», με την οποία «έχουμε ένα πρόπλασμα με τον φάκελο του κάθε ασθενούς – πολίτη όπου θα εντάσσουμε εξετάσεις που θα γίνονται σε νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα», όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα