Οι τράπεζες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική δανειοδοτήσεων τους ώστε να ανταπεξέλθουν τις άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνει έρευνα της Bain Company και της Jupiter Intelligence.
Oι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ολοένα και αυξάνονται και οι τράπεζες θα πρέπει να περιορίσουν την έκθεσή τους σε αυτούς για να διαφυλάξουν την ομαλή λειτουργία τους.
Η μελέτη επισημαίνει ότι τα χαρτοφυλάκια στεγαστικών δανείων θα μπορούσαν να πληγούν κατά 10-15% σε ότι αφορά την αξία των εξασφαλίσεων (collaterals).
Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζοντας όμως την εκάστοτε γεωγραφική περιοχή διαφορετικά. Την ανάγκη να προβλεφθούν οι κίνδυνοι και οι απειλές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή στη χορήγηση στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, επισημαίνει πρόσφατη έρευνα της Bain Company, στην οποία συμμετείχαν τα 50 κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον
κόσμο, που εφαρμόζουν τις συστάσεις της ομάδας εργασίας που σχετίζεται με το κλίμα του Συμβουλίου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (Financial Stability Board).
Ειδικότερα, η μελέτη υπογραμμίζει ότι μόνο το 18% των Ευρωπαϊκών τραπεζών λαμβάνει υπόψη τους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή στην χορήγηση στεγαστικών δανείων, επισημαίνοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζών στην Ευρώπη θα πρέπει να ενσωματώσει το συγκεκριμένο ρίσκο στη χάραξη στρατηγικής, στην προσφορά των προϊόντων τους, καθώς και στην προσέλκυση των πελατών τους.
Η Bain Company και η Jupiter Intelligence εκπόνησαν μια ανάλυση κινδύνου για τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία ανέδειξε τους κινδύνους που απειλούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την ελλιπή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η μελέτη αναδεικνύει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των εκτάσεων γης παγκοσμίως θα επηρεαστεί από τις συνέπειες των περιβαλλοντικών καταστροφών.
Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 43% της γης είναι ευάλωτο σε κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ποσοστό που προβλέπεται να φτάσει το 65% έως το 2050. Στην Ινδονησία, το 31% της γης επηρεάζεται ήδη από την κλιματική αλλαγή, με το ποσοστό να προβλέπεται να αυξηθεί στο 97% έως το 2050. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις Ευρωπαϊκές χώρες, με το ποσοστό έκθεσης της Ελλάδας σε περιβαλλοντικούς κινδύνους να προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια από 47% σε 70% και της Ιταλίας από 40% σε 62% αντίστοιχα.
Τίμος Δούσμανης dousmanhs@pointmesdia.gr