19.9 C
Athens
Saturday, November 23, 2024
More

    Η καραντίνα ενός τυφλού – «Εμείς βιώνουμε ένα μόνιμο lockdown στη ζωή μας»

    Ένας σπουδαίος άνθρωπος, επιστήμονας και μαχητής για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, καταθέτει τη συγκλονιστική εμπειρία του ως πολίτης σε μια χώρα που συχνά αφήνει στο περιθώριο τα ΑμΕΑ.

    Ο Βαγγέλης Αυγουλάς, μιλάει στη δημοσιογράφο Μάγδα Τσέγκου για το πώς βιώνουν την καραντίνα επί καθημερινής βάσης, οι άνθρωποι που ζουν με αναπηρία. Συνέντευξη που δόθηκε με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία.

    Δείτε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη συνέντευξή του:

    «Ξέρετε εσείς το πρώτο lockdown και τώρα στο δεύτερο lockdown, νιώσατε ένα ισχυρό σοκ και έναν εγκλωβισμό, μία καταπίεση, μία βία σε όλο αυτό που συμβαίνει. Δυστυχώς όμως και λυπάμαι που το λέω, για τους ανθρώπους με αναπηρία αυτό, δεν μας είναι κάτι καινούργιο. Συχνά χωρίς να φταίμε όπως και δεν έχουμε επιλέξει και την αναπηρία, ζούμε αυτό τον αποκλεισμό ζούμε αυτή την καταπίεση του να μην μπορούμε να κάνουμε πράγματα, ενώ το θέλουμε πάρα πολύ.

    Οπότε και να τελειώσει και το δεύτερο lockdown και να ανοίξουν οι χώροι εστίασης ας πούμε, πάλι θα υπάρχουν μαγαζιά με σκαλιά και χωρίς αναπηρική τουαλέτα για να υποδεχτούν τους φίλους μας σε αναπηρικό αμαξίδιο.

    Πάλι εγώ και οποιοσδήποτε δεν βλέπει, θα διαβάζουμε ανάγλυφα στην γραφή των τυφλών το όνομα ενός φαρμάκου που είναι πάνω στο κουτί, αλλά δεν γράφει την ημερομηνία λήξης, παρενέργειες, την τιμή. Σε οποιοδήποτε προϊόν, μου λείπουν αυτές οι πληροφορίες. Πάλι οι συμπολίτες μας με ακουστική αναπηρία δεν θα βρίσκουν διερμηνέα νοηματικής γλώσσας στις δημόσιες υπηρεσίες, σε όλα τα νοσοκομεία, στις τράπεζες, οπουδήποτε χρειάζεται να πάνε μόνοι τους και να συνεννοηθούν. Και αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα του καθημερινού αποκλεισμού που δυστυχώς ζούμε.»

    «Όταν ήρθε ηλεκτρονική εποχή και καλώς ήρθε, είναι το θετικό που αναγνωρίζω σε αυτή την πανδημία, ότι κατεβάζουμε πιστοποιητικά με ένα κλικ στο κινητό μας από το δήμο, από τα ΚΕΠ, από τα δικαστήρια, εγώ ασκώ και τη μάχιμη δικηγορία και μπορώ να κάνω πολλά γνήσια υπογραφής και εξουσιοδοτήσεις πάρα πολύ εύκολα από το gov.gr.

    Όμως ποιος εκπαίδευσε όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι τεχνολογικά αναλφάβητοι χωρίς να φταίνε και επειδή η αναπηρία τους ακινητοποίησε. Από το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι το δεύτερο ποιος επιμόρφωσε τους εκπαιδευτικούς για τη σωστή τηλεκπαίδευση στους μαθητές με αναπηρία; Είναι πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμα και όταν τελειώσει το δεύτερο lockdown, το τρίτο αν έρθει εύχομαι όχι. Πρέπει να βγουν από αυτό το lockdown οι άνθρωποι με αναπηρία, με πολύπλευρη στήριξη. Είναι ευθύνη του καθενός, έχει και η πολιτεία τις ευθύνες της, έχουν όμως και οι συμπολίτες μας».

    «Οργανώσαμε εθελοντικές ομάδες και μόνοι μας γιατί ξέρουμε σε κάθε γωνιά, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δήμο, τους ανθρώπους που χρειάζονται μία παραπάνω βοήθεια, όταν δεν μπορούν να μετακινηθούν οι δικοί τους άνθρωποι, όταν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» μέχρι να ενισχυθεί είχε κενά, τα απογεύματα τα σαββατοκύριακα και εδώ θέλω να μεταφέρω και την αγωνία πολλών ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, που βρίσκουν τώρα ανοιχτές γραμμές δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης, βρίσκουν ενισχυμένες κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, όμως είναι διάχυτος ο φόβος ότι μόλις τελειώσει οριστικά ο κορωνοϊός και το lockdown και τα λοιπά, θα σβήσουν αυτές οι κοινωνικές υπηρεσίες, θα ατονήσει αυτή η ενίσχυση. Θα κλείσει αυτή η υποστήριξη που λαμβάνουν και θα μείνουν πάλι στο έλεος του Θεού. Πολλοί άνθρωποι έχουν ενταχθεί μόνο τώρα για το διάστημα του lockdown. Δεν είναι μόνιμοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ένα πρόγραμμα που κάνει φοβερή δουλειά αλλά με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, για αυτό εδώ έρχεται το κενό και μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση και πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα όμως, ο προσωπικός βοηθός των ανθρώπων με αναπηρία. Κάτι που πρέπει να νομοθετηθεί και να αρχίσει άμεσα να εφαρμόζεται, είναι μία πάγια καλή πρακτική στο εξωτερικό.»

    *Ο Βαγγέλης Αυγουλάς γεννήθηκε το 1988 , μεγάλωσε και ζει στο Ίλιον και κατάγεται από τα Χανιά της Κρήτης. Ξεκίνησε την εκπαίδευση του από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα (ΚΕΑΤ).

    Δικηγόρος πλέον σήμερα, με μεταπτυχιακά μαθήματα στο Αστικό Δίκαιο διατηρεί το δικό του γραφείο έχοντας επιλέξει τη μαχόμενη δικηγορία, ενώ διατελεί Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, Αντιπρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Career Sign» (Social Impact Award 2017) η οποία δραστηριοποιείται στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας και στον επαγγελματικό προσανατολισμό των ΑμεΑ, ενώ είναι Ιδρυτικό Μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Υποτρόφων Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (HELLENIC U.S. ALUMNI).

    Επί δέκα έτη υπηρέτησε από διάφορες αιρετές θέσεις τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, ενώ τον Ιούνιο του 2018 ίδρυσε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Με Άλλα μάτια», με στόχο την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας, τη λειτουργία της μοναδικής στην Ελλάδα προσβάσιμης διαδικτυακής πύλης ενημέρωσης www.meallamatia.gr, τη διαδραστική εκπαίδευση και εξοικείωση των εταιρειών και των στελεχών τους με τις έννοιες της Συμπερίληψης και της Προσβασιμότητας, καθώς και την ανάπτυξη δράσεων πανελλαδικά για την εξοικείωση του κοινού με την αναπηρία, όπως το πρωτότυπο και βιωματικό «Δείπνο στο Σκοτάδι», στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών «Dinners in the dark».

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα