21.2 C
Athens
Sunday, May 5, 2024
More

    Η Γαλλίδα Υπουργός Παιδείας «πέτρα του σκανδάλου» σε ιδιωτικό σχολείο που κατηγορείται για ομοφοβία

    Η Αμελί Ουντεά – Καστερά ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους στη νέα κυβέρνηση μειοψηφίας που διόρισε ο Γάλλος πρόεδρος – και πρώην συμφοιτητής της Εμανουέλ Μακρόν, στην ελιτίστικη Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

    Από υπουργός Αθλητισμού, η 45χρονη πρώην πρωταθλήτρια του τένις βγήκε από τον ανασχηματισμό αναβαθμισμένη, αναλαμβάνοντας ένα σούπερ νέο, ενοποιημένο υπουργείο, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, Νεολαίας, Αθλητισμού, Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

    Με το «καλημέρα» όμως, η υπερυπουργός έγινε «πέτρα σκανδάλου», διχαστική ελιτίστικη φιγούρα και πολιτικός πονοκέφαλος για τον Μακρόν.

    Όλα άρχισαν με την αποκάλυψη του ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Mediapart ότι η υπουργός Παιδείας έχει στείλει και τους τρεις γιους της στο Stanislas, ένα ιδιωτικό καθολικό σχολείο στο Παρίσι που τελεί υπό έρευνα από το υπουργείο Παιδείας, κατόπιν δημοσιευμάτων για ομοφοβική και σεξιστική κουλτούρα στα σχολικά μαθήματα.

    Παρά δε το γεγονός ότι στο ιστορικό του έχει τουλάχιστον ένα σκάνδαλο σεξουαλικών επιθέσεων κατά ανήλικων μαθητών, λαμβάνει κρατική ενίσχυση.

    Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την – κόντρα στον νέο ρόλο της και στον κοσμικό χαρακτήρα της Γαλλίας – «προσωπική επιλογή» της, η υπουργός Παιδείας κατέφυγε σε ψέματα. Το έκανε καλύπτοντας το καθολικό σχολείο και απαξιώνοντας το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, τα προβλήματα του οποίου καλείται να επιλύσει.

    Κληθείσα να απαντήσει στις αποκαλύψεις, η Αμελί Ουντεά-Καστερά ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε να στείλει το 2009 τον μεγαλύτερό της γιό, Βενσάν – τότε τριών ετών – στο ιδιωτικό καθολικό σχολείο, λόγω «πολλών ωρών διδασκαλίας, χωρίς σοβαρή αναπλήρωση» στο νηπιαγωγείο του δημόσιου σχολείου Littré, όπου τον είχε γράψει. Χαρακτήρισε, μάλιστα, το Stanislas επιλογή «υψηλών προτύπων», που έκανε και για τα άλλα δύο παιδιά της, διασφαλίζοντας ότι θα ήταν «ευτυχισμένα», «ασφαλή» και περιτριγυρισμένα από «φίλους».

    Όμως η εφημερίδα Libération βρήκε την τότε νηπιαγωγό του Βενσάν στο Littré, που έκανε ενδιαφέρουσες δηλώσεις. Ο μικρός, ανέφερε, είχε μείνει μόλις έξι μήνες στο δημόσιο σχολείο, που θεωρείται από τα καλύτερα στο Παρίσι. Διέψευσε ότι υπήρξαν «χαμένες ώρες» διδασκαλίας. Ως λόγο για την αποχώρηση του Βενσάν ανέφερε την αξίωση των εύπορων γονιών του το παιδί τους να «κερδίσει» έναν χρόνο και να «πηδήξει» τάξη. Το δημόσιο σχολείο δεν το δέχτηκε, κρίνοντας ότι ο μικρός δεν ήταν έτοιμος για κάτι τέτοιο.

    Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερο σάλο, με τα σωματεία των εκπαιδευτικών να απαιτούν δημόσια συγγνώμη από την υπουργό και μέλη της αντιπολίτευσης να ζητούν την παραίτησή της.

    Αρνούμενη ότι είπε εκούσια ψέματα, η ίδια αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «έκανε λάθος», υποστηρίζοντας ότι δεν θυμόταν καλά όσα συνέβησαν «πριν από δεκαπέντε χρόνια». Ζήτησε συγγνώμη από το προσωπικό του σχολείου που «προσβλήθηκε» από τα όσα είπε.

    Αλλά «πρέπει να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο των προσωπικών επιθέσεων και της προσωπικής ζωής», προσέθεσε στη διάρκεια επίσκεψης στο δημόσιο σχολείο Littré του Παρισιού όπου εκπαιδευτικοί την περίμεναν με γιουχάισμα.

    ​​

     

    Ούτε ένα 24ωρο μετά τη δημόσια αποδοκιμασία της, η υπουργός Παιδείας της Γαλλίας πιάστηκε να λέει και πάλι ψέματα σε θέματα εκπαίδευσης.

    Αυτή τη φορά υποβάθμισε τα ευρήματα της έρευνας του υπουργείου Παιδείας για τα πεπραγμένα στο ιδιωτικό σχολείο που πηγαίνουν τα παιδιά της, το Stanislas. «Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτή η έκθεση δεν αποκαλύπτει πράξεις ομοφοβίας ή περιπτώσεις παρενόχλησης. Η μόνη περίπτωση ομοφοβίας ήταν αντικείμενο αναφοράς στον εισαγγελέα», ανέφερε η Αμελί Ουντεά – Καστερά.

    Όμως το Mediapart δημοσιοποίησε την έκθεση και άλλα ντοκουμέντα, αποκαλύπτοντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα για το κατεστημένο του Stanislas εδώ και χρόνια.

    Η υπουργός δικαιολογήθηκε, λέγοντας ότι είχε διαβάσει μόνο μια «σύντομη περίληψη» της σχετικής έκθεσης, που είχε ολοκληρωθεί από τον περασμένο Αύγουστο, αλλά δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα.

    Είπε ότι επί θητείας του προκατόχου της στο υπουργείο – και τώρα νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας- Γκαμπριέλ Ατάλ, είχε καταρτιστεί ένα «σχέδιο δράσης» για το ελιτίστικο ιδιωτικό σχολείο, το οποίο συνέχιζε παρ’ όλα αυτά να λαμβάνει κρατική ενίσχυση. Εν αναμονή «διευκρινίσεων», ο δήμος του Παρισιού ανακοίνωσε αναστολή της χρηματοδότησης του Stanislas, η οποία δίνεται βάσει ποσοστού κοινωνικής ποικιλομορφίας των μαθητών.

    Εξ αρχής θορυβημένα εν τω μεταξύ με την ενοποίηση των υπουργείων Παιδείας και Αθλητισμού-Ολυμπιακών Αγώνων, τα σωματεία των εκπαιδευτικών ανακοίνωσαν απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 25 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου.

    Μεταξύ άλλων ζητούν αύξηση των κονδυλίων για τη δημόσια εκπαίδευση και την πρόσληψη προσωπικού. Επίσης ζητούν τερματισμό της χρηματοδότησης των ιδιωτικών σχολείων με δημόσιο χρήμα.

    Για «σχολικά γκέτο πλούσιων και φτωχών» που «έχουν εκρηκτικές επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή» προειδοποιούν με ανοιχτή επιστολή αξιωματούχοι, εκπαιδευτικοί και ακτιβιστές. «Η Δημοκρατία έκανε το Σχολείο, το Σχολείο θα κάνει τη Δημοκρατία», αναφέρουν. «Αν όμως το Σχολείο χωριστεί στα δύο, τι θα γίνει με τη Δημοκρατία;»

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα