Παρά τον διψήφιο πληθωρισμό και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ευρωζώνη βρίσκεται σε τροχιά για να αποφύγει την ύφεση μετά την απροσδόκητη ανάπτυξη στα τέλη του 2022
Κατά 0,1% αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ στην ζώνη του ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεπαν συρρίκνωση κατά 0,1%.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε αμετάβλητο. Το τρίτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ.
Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ανάπτυξης για το σύνολο του 2022, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 3,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,6% στην ΕΕ.
Όπως σημειώνει η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή αυτές οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις του ΑΕΠ βασίζονται σε πηγές δεδομένων που είναι ελλιπείς και υπόκεινται σε περαιτέρω αναθεωρήσεις.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,8% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2022, μετά από +2,3% στη ζώνη του ευρώ και +2,5% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο
Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η Ιρλανδία (+3,5%) κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από τη Λετονία (+0,3%), την Ισπανία και την Πορτογαλία (και οι δύο +0,2%).
Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στη Λιθουανία (-1,7%) καθώς και στην Αυστρία (-0,7%) και τη Σουηδία (-0,6%). Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν θετικοί για όλες τις χώρες εκτός από τη Σουηδία (-0,6%) και τη Λιθουανία (-0,4%).
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία που μετρά ήδη περίπου έναν χρόνο έχει αποδειχθεί δαπανηρός για την ευρωζώνη. Οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν εξαντλήσει τις αποταμιεύσεις και περιορίζουν τις επενδύσεις, ενώ ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε άνευ προηγουμένου αυξήσεις επιτοκίων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.
Ωστόσο, η οικονομία επέδειξε κάποια απροσδόκητη ανθεκτικότητα, όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όταν η ανάπτυξη ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς οι επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν πιο γρήγορα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες από ό,τι είχαν προβλέψει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
Πιο πρόσφατα στοιχεία όπως ένας κρίσιμος δείκτης εμπιστοσύνης ή τα πιο πρόσφατα στοιχεία PMI υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη έχει ήδη πιάσει πάτο και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια αργή ανάκαμψη, βοηθούμενη από έναν ήπιο χειμώνα που περιόρισε τις ενεργειακές δαπάνες.
Με τις τιμές της ενέργειας που βασίζονται στην αγορά να κυμαίνονται στα προπολεμικά επίπεδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη για το μπλοκ τη Δευτέρα, επικαλούμενο την απροσδόκητη ανθεκτικότητα, με τη βοήθεια της γενναιόδωρης κρατικής υποστήριξης.
Το ΔΝΤ βλέπει τώρα ανάπτυξη 0,7% για ολόκληρο το έτος, πάνω από την πρόβλεψή του για 0,5% τον Οκτώβριο και 0,5% που είχε προβλέψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Δεκέμβριο.
Αλλά ακόμα κι αν το μπλοκ τα πάει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, η ανάπτυξη το 2023 θα είναι από τις πιο αδύναμες που έχουν καταγραφεί λόγω της μεγάλης πτώσης των πραγματικών εισοδημάτων και των αυξανόμενων επιτοκίων.