Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να προχωρήσει σήμερα, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στην τρίτη μείωση των επιτοκίων για το τρέχον έτος και δεύτερη συνεχόμενη, μετά από τη μείωση του Σεπτεμβρίου.
Η πτώση του πληθωρισμού στο 1,8% στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, καθιστούν σχεδόν αναπόφευκτη την περικοπή του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης, φτάνοντάς το στο 3,25%.
Η ΕΚΤ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής θα λαμβάνονται βάσει των διαθέσιμων δεδομένων, διατηρώντας ευελιξία ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%, καθώς και την οικονομική κατάσταση.
Παρότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους λόγω της σύγκρισης των τιμών καυσίμων με τα χαμηλά περσινά επίπεδα, είναι φανερό ότι κινείται προς τον στόχο. Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε στους Financial Times ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025, νωρίτερα από τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, και συνέχιση των μειώσεων το 2025.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μεγαλύτερης εμπιστοσύνης για την επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού, υπονοώντας ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων.
Η αδύναμη πορεία της οικονομίας καθιστά επιτακτική την ταχύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Μετά την αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώθηκε επιβράδυνση στο 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ τα στοιχεία της S&P Global έδειξαν μικρή μείωση της ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο. Για πρώτη φορά το 2024, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης – Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία – βρέθηκαν σε κατάσταση συρρίκνωσης της ιδιωτικής οικονομίας.
Αυτός ο συνδυασμός παραγόντων καθιστά την απόφαση της σημερινής μείωσης σχεδόν βέβαιη. Αξιοσημείωτο είναι ότι κανένα μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, πλην του Σλοβάκου Πέτερ Κάζιμιρ, δεν έχει αντιταχθεί. Ακόμα και σκληροί υποστηρικτές της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, όπως ο Γερμανός Γιόαχιμ Νάγκελ και ο Ολλανδός Κλάας Κνοτ, έχουν εκφράσει την ανοικτότητά τους στη μείωση των επιτοκίων.
Οι αγορές θεωρούν σχεδόν δεδομένες τις μειώσεις για τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, αναμένοντας τη συνέχιση αυτής της τάσης και το 2025.