Τη δημιουργία των κατάλληλων προυποθέσεων έτσι ώστε να επιστρέψει η κοινωνία στην κανονικότητα μελετά η κυβέρνηση. Ο εντατικός εμβολιασμός και το τείχος ανοσίας συντελούν έτσι ώστε να επιτευχθεί με επιτυχία η επιστροφή στη κανονικότητα χωρίς τον κίνδυνο πισωγυρίσματος.
Ηδη από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης απελευθερώθηκαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ενώ διατηρήθηκε προς το παρόν η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 που θα ισχύσει έως τις 15 Μαΐου, ημερομηνία που θεωρείται κομβικός σταθμός για τη μετάβαση στο νέο τοπίο, καθώς τότε θα ανοίξει η τουριστική αγορά και θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα τη Δευτέρα μετά το Πάσχα, θα ξεκινήσει η λειτουργία της εστίασης με πελάτες καθήμενους σε εξωτερικούς χώρους και μία βδομάδα αργότερα, τη Δευτέρα μετά την Κυριακή του Θωμά, θα επιστρέψουν και οι μαθητές στα σχολεία.
Με πρόσθετα όπλα αφενός τα μαζικά αυτοδιαγνωστικά τεστ και αφετέρου την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, καθώς από την προσεχή εβδομάδα είναι προγραμματισμένο να διενεργούνται περί τους 100.000 εμβολιασμούς ημερησίως, στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την οικοδόμηση ενός πρώτου τείχους ανοσίας που θα κάνει ασφαλέστερη την πορεία προς την κανονικότητα και θα αποτρέψει ενδεχόμενα πισωγυρίσματα.
Η μεσαία τάξη
Διαπιστώνουν ότι, παρά την αναπόφευκτη δυσαρέσκεια που δημιούργησαν οι χειρισμοί αλλεπάλληλων κρίσεων με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η κυβέρνηση τους τελευταίους 22 μήνες που βρίσκεται στα ηνία της χώρας, «η κοινή γνώμη παραμένει στο πλευρό της, αφού οι πολίτες δεν μετακινούνται». Η υπεροχή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης διατηρείται υψηλά σε όλα τα πεδία της πολιτικής, σημειώνουν, ενώ «η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζει σταθερά σημάδια αποδυνάμωσης».
Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι, παρά το θετικό κλίμα, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν επικρατεί εφησυχασμός. «Σταθερή πυξίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί η απόδοση στη μεσαία τάξη όσων έχασε επί ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρουν. Πρόκειται, εξηγούν, για το παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο απαρτίζεται από τους αυτοαπασχολούμενους, τις μςικρές επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους· τους πολίτες που συνθέτουν τις κοινωνικές κατηγορίες στις οποίες απευθύνονται πρωτίστως οι αναπτυξιακοί στόχοι που προωθεί η κυβέρνηση μέσα και από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», το οποίο εστάλη τις προηγούμενες μέρες για τελική έγκριση από τον Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα πρώτα 4 δισ. ευρώ από τα συνολικά 57 δισ. των επενδύσεων που περιλαμβάνονται στο «Ελλάδα 2.0» αναμένεται να εκταμιευτούν μέσα στο 2021, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ελληνική οικονομία, που μέσα στον Μάιο θα αρχίσει να παίρνει μπροστά, σηματοδοτώντας, με βάση τις προβλέψεις της κυβέρνησης, «σημαντική ανάκαμψη για φέτος και ακόμη μεγαλύτερη και δυναμικότερη την επόμενη χρονιά».
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι με την υποβολή του ελληνικού Σχεδίου στην Κομισιόν έγινε μόνο το πρώτο βήμα. «Τώρα ακολουθεί το ακόμα δυσκολότερο έργο της απορρόφησης των τεράστιων πόρων του Ταμείου, που θα επιτρέψει στη χώρα να πραγματοποιήσει όχι απλώς μια δυναμική ανάκαμψη, αλλά να μπει σε μια μόνιμη μακροχρόνια πορεία ανάπτυξης και αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας», επισημάνουν.
Το πλέον αξιοσημείωτο στο συγκεκριμένο Σχέδιο είναι ότι επιτρέπει στην κυβέρνηση από την επομένη της κατάθεσής του να ξεκινήσει τα έργα και τις επενδύσεις που έχουν ενταχθεί σε αυτό με εγχώριους πόρους, μέχρι να φτάσουν τα χρήματα του Ταμείου που θα εισρεύσουν αμέσως μετά την επίσημη ευρωπαϊκή έγκριση, κάτι που προβλέπεται θεσμικά να γίνει μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η πρόκληση που έχει ενώπιόν του το κυβερνητικό επιτελείο είναι τεράστια. Και συνιστά, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, «μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα». Στον μακρύ κατάλογο των 106 επενδυτικών σχεδίων και των 67 μεταρρυθμίσεων που περιέχονται στις 4.104 σελίδες του ελληνικού Σχεδίου ξεχωρίζουν η δημιουργία υποδομών 5G, η βελτίωση της σύνδεσης των ελληνικών νησιών με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας, η ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών και η επανεκπαίδευση ή η «αναβάθμιση» του εργατικού δυναμικού.
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές συνέπειες, υπολογίζεται ότι θα προκαλέσει αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 7% και δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2026.
Νέα μέτρα
Για να φτάσουμε εκεί, σημειώνουν κυβερνητικοί επιτελείς, θα προηγηθεί η φάση της σταδιακής «αποσωλήνωσης» της οικονομίας, στη διάρκεια της οποίας θα συνεχιστούν οι πολιτικές για την ενίσχυση των πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων με συγκεκριμένα μέτρα για τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως είναι τα ακόλουθα δέκα:
- Το Πρόγραμμα «Γέφυρα» για την επιδότηση δόσεων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
- Η επιδότηση μέρους των παγίων δαπανών επιχειρήσεων.
- Η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές επιχειρήσεις μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Η υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων στήριξης κλάδων της οικονομίας μέσω του ΕΣΠΑ (π.χ. εστίαση, τουρισμός, γυμναστήρια, παιδότοποι κ.ά.).
- Το νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα μέσω των τραπεζών για πολύ μικρές επιχειρήσεις.
- Η επέκταση του μέτρου της μείωσης του ενοικίου και των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για εργαζομένους και για τον Μάιο, καθώς και η επέκταση του προγράμματος «ΣΥΝ-Εργασία» έως τον Σεπτέμβριο.
- Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών με πρόσθετη επιδότηση για μακροχρόνια ανέργους και εποχικά απασχολούμενους μέσω του προγράμματος δημιουργίας 100.000 νέων θέσεων εργασίας με εξάμηνη διάρκεια.
- Τα προγράμματα κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ.
- Η ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού.
- Οι ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Mειώσεις φόρων
Συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν θεωρούν τυχαία τη στήριξη της μεσαίας τάξης προς την κυβέρνηση, η οποία, όπως υποστηρίζουν, έδειξε εμπράκτως το ενδιαφέρον της για τις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που την απαρτίζουν, καθώς, παρά την υγειονομική και τη συνακόλουθη οικονομική κρίση που κάλυψαν το μεγαλύτερο διάστημα της 22μηνης θητείας της, προχώρησε σε μόνιμες περικοπές φόρων, όπως:
■ Η μείωση του ΕΝΦΙΑ που μεσοσταθμικά ήταν της τάξης του 22%.
■ Η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα (από το 22% στο 9%) και η αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί.
■ Η μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών για όλες τις επιχειρήσεις (από το 28% στο 22%).
■ Η μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα (από το 100% στο 55%).
■ Η μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες (από το 100% στο 80%).
■ Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (κατά 1%).
■ Ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής (10%) για όλα τα αγροτικά σχήματα
Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και οι μη μόνιμες μειώσεις φόρων, οι οποίες καθιερώθηκαν με στόχο, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο, να μονιμοποιηθούν και είναι:
■ Η αναστολή της καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα για το 2021 και το 2022.
■ Η επιπλέον μείωση -κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες- των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021 και το 2022.
Η ψηφιοποίηση του κράτους, εξάλλου, που βρίσκεται σε εξέλιξη εκτιμάται από κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι «βοηθάει σημαντικά τους εργαζόμενους και κυρίως τη μεσαία τάξη, καθώς την απαλλάσσει σε μεγάλο βαθμό από τη γραφειοκρατία, με τις χαμένες εργατοώρες και το κόστος που συνεπάγεται η διαιώνισή της». Τα μεσαία στρώματα θα επωφεληθούν επίσης, σημειώνουν, από τους σημαντικούς κοινοτικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ που θα κατευθυνθούν στην αναβάθμιση δεξιοτήτων, στην ενίσχυση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.