8 C
Athens
Monday, November 25, 2024
More

    Η ελληνική βιομηχανία λειτουργεί ως ανάχωμα στην κρίση

    Η ελληνική μεταποίηση δείχνει αξιοσημείωτα σημάδια αντοχής και θετικής αντίδρασης, καθώς η βιομηχανική παραγωγή το Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 9,6% έναντι του Αυγούστου ενώ η μείωση κατά 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, είναι αισθητά μικρότερη του Ευρωπαϊκού μέσου όρου (5,4%).

    Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο πρόεδρος της «Ελληνικής Παραγωγής», Μιχάλης Στασινόπουλος στην παρέμβασή του στην Ανοικτή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος (ΣΕΒΠΔΕ) που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020.

    Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ του Γ’ τριμήνου οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα καθώς η βαθιά ύφεση 11,7% προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τη μείωση των εξαγωγών υπηρεσιών, κυρίως του τουρισμού, ενώ οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,5% σε σχέση με το 2019, παρά την πανδημική κρίση.

    «Συμπερασματικά, η εγχώρια βιομηχανία λειτουργεί πραγματικά ως ανάχωμα και φρένο αυτή τη στιγμή, είναι αυτή που μας βοηθάει να κρατηθούμε όρθιοι και να μην πληρώνουμε τόσο ακριβά την κρίση που αντιμετωπίζουμε, αλλά και κάθε κρίση», τόνισε ο κ. Στασινόπουλος.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι το βασικό ζητούμενο σήμερα δεν είναι απλώς πώς θα εξασφαλίσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2021 ή το 2022 ή τα επόμενα χρόνια αλλά το πώς θα στοχεύσουμε σε μια ανάκαμψη-μετάβαση προς μια οικονομία ισχυρή, βιώσιμη κι ανθεκτική, συνεκτική κοινωνικά αλλά και γεωγραφικά.

    Χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι τόσο στο πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη, όσο και στο προσχέδιο του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επισημαίνεται ότι βασικός στόχος του οικονομικού σχεδιασμού για τα επόμενα χρόνια είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας. Δηλαδή η μεγαλύτερη συμμετοχή των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών στο εθνικό προϊόν.

    Τόνισε τέλος ότι ο στόχος για μια πιο παραγωγική Ελλάδα είναι εφικτός αλλά και ότι η αλήθεια που δεν πρέπει να κρύψουμε είναι ότι είμαστε πίσω στις εξαγωγές. «Αναφέρω μερικά παραδείγματα που δείχνουν πόσο πρέπει να δουλέψουμε. Η Βουλγαρία μας έχει φτάσει στις εξαγωγές αγαθών, με περίπου 28 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών. Η Σλοβενία, μια μικρή χώρα, έχει φτάσει τα 45 δισ., το Ισραήλ 58 δισ. και η Πορτογαλία 67, δηλαδή υπερδιπλάσιες εξαγωγές αγαθών από τη χώρα μας. Μπορώ επίσης να σας αναφέρω την Αυστρία με 180 δισ. εξαγωγές αγαθών, την Τσεχία με 200 δισ. και την Ελβετία με 315 δισ . ‘Αρα υπάρχει πολύ δουλειά μπροστά μας αλλά και μεγάλη ευκαιρία να καλύψουμε έστω μέρος αυτού του κενού», σημείωσε ο κ. Στασινόπουλος.

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ Ευτύχιος Βιδάλης, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του πρόεδρου του ΣΕΒΠΔΕ, Κλεομένη Μπάρλου.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα